10 Δεκεμβρίου 2011

Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο - Σχολιασμός της Απόφασης ΑΠ (Ολ.) 17/2008 (Φροντιστήριο 9/12/2011)

Της Ζαφειρένιας Θεοδωράκη

*Προειδοποίηση προς όσους διαβάσουν το σχολιασμό*: Η απόφαση που σχολιάστηκε αφορά την εφαρογμή του άρθρου 33 ΑΚ για τη δημόσια τάξη. Η απάντησή μου δεν είναι πολύ αναλυτική γιατί δεν έχω αναλυτικές σημειώσεις, έχω κάνει ό,τι καλύτερο μπορώ για να δώσω τη γενική ιδέα. Εάν κάποιος έχει διορθώσεις ή μπορεί να προσθέσει κάτι παρακαλώ πολύ να επέμβει!
Στο ιστορικό της απόφασης Έλληνας μοναχός υιοθέτησε ενήλικο στις ΗΠΑ, όπου αυτό επιτρέπεται. Όταν ο μοναχός πέθανε και ο υιοθετούμενος θέλησε να κληρονομήσει, τέθηκε το ζήτημα κατά πόσο...

...μπορούσε να αναγνωριστεί η υιοθεσία αυτή από τα ελληνικά δικαστήρια.


Προσβολή δημόσιας τάξης (33 ΑΚ):
Ο ΑΠ έκρινε ότι η υιοθεσία αυτή προσβάλλει τη δημόσια τάξη, γιατί οι αποστολικοί-συνοδικοί κανόνες που απαγορεύουν την υιοθεσία από μοναχό είναι σημαντικοί για την κοινωνική ισορροπία. Οι κανόνες αυτοί εκφράζουν, κατά τον ΑΠ, θεμελιώδεις αρχές και αξίες της κοινωνίας και συνεπώς θίγεται η ελληνική διεθνής δημόσια τάξη (ΑΚ 33).
Κριτική: η άποψη αυτή μετατρέπει τους συνοδικούς κανόνες κανόνες δικαίου.
Αντίθετη άποψη μειοψηφίας:
Η μειοψηφία του ΑΠ διατύπωσε μια διαφορετική άποψη. Σύμφωνα με τη μειοψηφούσα άποψη, έννομη σχέση που αναπτύσσεται στην αλλοδαπή και παράγει εκεί τα αποτελέσματά της δεν μπορεί να θίγει την ελληνική δημόσια τάξη.
Κριτική: σωστή η άποψη αυτή επί της αρχής αλλά στην προκειμένη περίπτωση η υιοθεσία θα έπρεπε να παράγει έννομα αποτελέσματα στην Ελλάδα για να κληρονομήσει ο υιοθετούμενος.
Σχόλιο: Σε γενικές γραμμές μας τόνισε την άποψη της μειοψηφίας ως ορθότερη. Επίσης, σχολιάστηκε ότι το δικαστήριο δεν ασχολήθηκε με το θέμα της καταστρατήγησης, με το οποίο θα μπορούσε να καταλήξει στο ίδιο αποτέλεσμα χωρίς την εφαρμογή του άρθρου 33 ΑΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου