21 Φεβρουαρίου 2017

Πανεπιστήμιο Université Toulouse 1 Capitole


της Ερρικέτης Τλα ντα Σίλβα
 
(Οι ακαδημαϊκές πληροφορίες που παρέχονται αφορούν το χειμερινό εξάμηνο)

Η Πόλη

Η Toulouse είναι μητροπολιτική πόλη της νότιας Γαλλίας. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Γαρούνα, ανάμεσα στη Μεσόγειο θάλασσα και τον Ατλαντικό ωκεανό, κοντά στα Πυρηναία Όρη και τα σύνορα με την Ισπανία. Πρωτεύουσα της γεωγραφικής περιοχής των Μέσων Πυρηναίων και του νομού Haute-Garonne, αποτελεί την 4η μεγαλύτερη πληθυσμιακά μητροπολιτική περιοχή στη Γαλλία με 1.291.517 κατοίκους.

Αποκαλείται από τους κατοίκους της « La ville rose» (η ροζ πόλη) λόγω του χαρακτηριστικού κοκκινωπού χρώματος των κτιρίων της. Διαθέτει δυο γραμμές μετρό, που ενώνονται σε έναν σταθμό, δυο γραμμές τραμ και αρκετές γραμμές λεωφορείων. Βολεύει πολύ και η μετακίνηση με ποδήλατο. Ο καιρός είναι αρκετά κάλος, επειδή η πόλη βρίσκεται στον νότο της Γαλλίας. Μέχρι τον Οκτώβριο μπορείς να κάτσεις έξω και δεν βρέχει συχνά.  Η πόλη είναι πανέμορφη, γραφική και πολύ ζωντανή. Είναι γεμάτη πράγματα να κάνεις κάθε μέρα και η τοποθεσία της προσφέρεται για μικρές εξορμήσεις τα σαββατοκύριακα.



Το Πανεπιστήμιο

Το πανεπιστήμιο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης (μετρό Compans Cafareli/ Capitole ) και δεν βρίσκεται σε μεγάλο campus σε αντίθεση με τα άλλα πανεπιστήμια της πόλης. Αποτελεί ουσιαστικά ένα συγκρότημα τμημάτων νομικών, πολιτικών και οικονομικών σπουδών (κάτι αντίστοιχο με το δικό μας ΝΟΠΕ) τα οποία στεγάζονται σε γειτονικά κτίρια. Στον χώρο αυτό βρίσκεται και μια από τις διαθέσιμες εστίες, η Αrsenal, καθώς και βιβλιοθήκες και μια λέσχη σίτισης. Στο κτίριο της νομικής βρίσκεται και το τμήμα διεθνών σχέσεων που θα χρειαστεί να επιστεφτείτε πάρα πολλές φορές κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στην Τoulouse.

Τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο όπως και στα περισσότερα γαλλικά πανεπιστήμια χωρίζονται σε c
ours magistraux (cm) και travaux diriges (td). Τα cm είναι διαλέξεις σε μεγάλα αμφιθέατρα όπως έχουμε και στην Αθήνα, με πολλά άτομα, προαιρετικές παρουσίες και σχεδόν μηδενική δυνατότητα συμμετοχής. Κάθε μάθημα (πχ συνταγματικό δίκαιο) έχει και το αντίστοιχο td, το οποίο είναι στην ουσία μια εμβάθυνση στο μάθημα αμφιθεατρικού τύπου. Θα μπορούσε κάπως να συγκριθεί με τα δικά μας φροντιστήρια. Τα td έχουν υποχρεωτικές παρουσίες, υποχρεωτικές εργασίες με εξαιρετικά τυπολατρική μορφή για κάθε φορά και γίνονται σε τμήματα 30-50 ατόμων περίπου. Τα μαθήματα cm έχουν όλα 4 πιστωτικές μονάδες ενώ τα td από 2. Άρα αν επιλέξετε να πάρετε ένα μάθημα στην πλήρη του μορφή το μάθημα αυτό θα έχει 6 πιστωτικές μονάδες. Στα td και στα  cm ο βαθμός είναι ξεχωριστός, αποτυχία όμως στο td, πράγμα εξαιρετικά πιθανό λόγω της αυξημένης δυσκολίας συμπαρασείρει και το cm. Συνεπώς, θα σας πρότεινα να μην επιλέξετε κανένα μάθημα στην πλήρη του μορφή, διότι θα δυσκολευτείτε πολύ, ειδικά αν δεν έχετε άνεση στον γραπτό λόγο στα γαλλικά.
Οι εξετάσεις για τους φοιτητές Εράσμους είναι προφορικές, με ελάχιστες εξαιρέσεις σε κάποια μαθήματα επιλογής και στα μαθήματα που έχετε επιλέξει td. (Άλλος ένας λόγος για τον οποίο δεν σας τα προτείνω). Για να σιγουρευτείτε για την μορφή των εξετάσεων θα σας πρότεινα να ρωτήσετε τον καθηγητή στο τέλος του πρώτου μαθήματος ή να στείλετε κάποιο
email.

Γενικώς δεν δεσμεύεστε από τα μαθήματα που θα επιλέξετε τώρα στο learning agreement σας και θα έχετε σίγουρα πρόβλημα εφόσον δεν θα γνωρίζετε το ωρολόγιο πρόγραμμα όταν επιλέγετε μαθήματα. Έχετε όμως δυο εβδομάδες περιθώριο από την έναρξη των μαθήματων για να δείτε ποια μαθήματα σας αρέσουν και καταλαβαίνετε (στην Τουλούζη η διάλεκτος είναι αρκετά έντονη από κάποιους ντόπιους) και να οργανώσετε το πρόγραμμά σας.

Τα μαθήματα είναι όλα στα γαλλικά στο χειμερινό εξάμηνο. Στο εαρινό προσφέρονται συνήθως ένα με δυο αγγλικά μαθήματα. Προσφέρονται επίσης μαθήματα γαλλικών επι πληρωμή (130€) για εντατικό καθημερινό μάθημα την πρώτη εβδομάδα και για 1,5 ώρα μια φορά την εβδομάδα μετά μέχρι και τον Νοέμβριο. Το μάθημα των γαλλικών έχει 4 πιστωτικές μονάδες οι οποίες όμως ΔΕΝ αναγνωρίζονται. Τα επίπεδα διαμορφώνονται με βάση ένα  κατατακτήριο
online τεστ και φτάνουν μέχρι β2. Προσωπικά δεν με βοήθησαν πολύ ακαδημαϊκά αλλά σας τα προτείνω διότι γίνονται σε μικρά τμήματα και προφανώς οι φοιτητές είναι όλοι ερασμίτες, οπότε είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσετε κόσμο αμέσως μόλις φτάσετε, δεδομένου ότι στα cm μαθήματα είναι πολύ πιο δύσκολο να γνωρίσεις άτομα.

Όσον αφορά την επιλογή των μαθημάτων μπορείτε να επιλέξετε και από τα τρία έτη της νομικής και από τα διαφορά
master.

Στέγαση

Οι εστίες που προσφέρονται είναι τρεις.
 
Η Αrsenal που βρίσκεται δίπλα στο κτίριο της νομικής και κατά τη γνώμη μου είναι η καλύτερη επιλογή επειδή θα είστε κοντά σε όλα. (Πανεπιστήμιο, εστιατόρια, καφέ, νυχτερινή ζωή)
 
Η Chapou που βρίσκεται σχετικά κοντά στο πανεπιστήμιο. Γύρω στα 10 λεπτά με το λεωφορείο και γύρω στα 20 λεπτά με το ποδήλατο.
 
Η Rangueil στην οποία εμένα εγώ και η οποία είναι σχετικά μακριά και σε σχετικά κακόφημη περιοχή (25 λεπτά με το μετρό), το οποίο ήταν άβολο αν κάποιος θέλει να γυρίσει αφού έχει κλείσει το μετρό. Με ποδήλατο και με νυχτερινά λεωφορεια η κατάσταση γίνεται πολύ καλύτερη. Επίσης στη εστία μένουν κατά βάση φοιτητές ιατρικής και φαρμακευτικής, διότι η εστία βρίσκεται στο campus αυτών των σχολών. Και οι τρεις εστίες διαθέτουν εστιατόριο, βιβλιοθήκη και αθλητικές εγκαταστάσεις.
 
Δυστυχώς δεν έχετε την ευκαιρία στην αίτηση να διαλέξετε εστία, αλλά σε περίπτωση που έχετε δυνατότητα επιλογής σας προτείνω την Arsenal.
 
Υπάρχουν και στις τρεις εστίες δωμάτια με ατομική κουζίνα και δωμάτια που μοιράζονται κουζίνα ανά διάδρομο. Τα δωμάτια είναι πολύ μικρά 9τμ αλλά βολικά.
 
Το ενοίκιο είναι πολύ οικονομικό για τα επίπεδα της Γαλλίας, 290€ τον μήνα για δωμάτιο με την ατομική κουζίνα και με το επίδομα στέγασης που δικαιούνται όλοι οι φοιτητές είναι 200€.
Υπάρχει πάντα και η επιλογή του να νοικιάσετε ένα δωμάτιο σε διαμέρισμα ή κάποιο στούντιο. Οι Γάλλοι προτιμούν την λεγόμενη colocation, συγκατοίκηση. Αν οργανωθείτε από νωρίς, υπάρχουν σελίδες για να βρείτε συγκάτοικους και blogs όπου πολλοί ερασμίτες ψάχνουν συγκατοίκους. Πρέπει όμως να ψάξετε εγκαίρως γιατί δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Τα ενοίκια είναι σχετικά ακριβά και δεν πέφτουν κάτω από 350€. Να προτιμήσετε κεντρικές περιοχές, κοντά σε μετρό ή σε στάση ποδηλάτων.
(Compans Cafarelli, Jean Jaures, Esquirol, Carmes, Francois Verdier, Jean d’ Arc).


Διασκέδαση
 
Η Τουλούζη είναι φοιτητική πόλη και είναι πολύ ζωντανή τα βράδια. Η πιο κλασική έξοδος όταν έχει καλό καιρό είναι τα σκαλιά της πλατείας St. Pierre, όπου οι φοιτητές κάθονται και πίνουν ένα ποτό στις όχθες του ποταμού. Το ESN (Erasmus Students Network) της πόλης είναι πολύ οργανωμένο. Οργανώνει integration week, πολύ ωραίες εκδρομές, πάρτυ και πολλές άλλες εκδηλώσεις. Είναι εξαιρετική ευκαιρία μέσω τον εκδηλώσεων αυτών να γνωρίσετε κόσμο. 
Η νυχτερινή ζωή της πόλης είναι καταπληκτική και έχει επιλογές για όλα τα γούστα.
 
Εκμεταλλευτείτε την τοποθεσία της πόλης για να κάνετε πολλές εκδρομές. Η Βαρκελώνη και η Ανδόρρα είναι πολύ κοντά. Μπορείτε επίσης αν είστε αθλητικοί τύποι να κάνετε ορειβασία η σκι στα Πυρηναία. Οργανώνονται σχετικές εκδρομές από το πανεπιστήμιο και το ESN. Μπορείτε ακόμα να επισκεφτείτε τις παραλίες της Narbonne, να κάνετε μονοήμερες εκδρομές στα γραφικά χωριά γύρω από την πόλη. Αξίζει να επισκεφτείτε επίσης Montpelier, Bordeau, Nice και Marseille που είναι αρκετά κοντά με το τραίνο.

Κόστος ζωής

 
Η Toulouse είναι φοιτητική πόλη και για αυτό το κόστος ζωής δεν είναι πολύ υψηλό. Με εξαίρεση τα ακριβά ενοίκια που αποτελούν κανόνα στη Γαλλία, η ζωή στην Τoulouse είναι οικονομική.
Οι μετακινήσεις είναι εξαιρετικά φθηνές, καθώς η μηνιαία κάρτα για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς κοστίζει 10€. Η συνδρομή στην υπηρεσία ενοικίασης ποδήλατου είναι επίσης πάρα πολύ οικονομική.
Όσον αφορά τη σίτιση, ένα πλήρες γεύμα στο εστιατόριο της εστίας (ανοιχτό φυσικά σύμφωνα με ωράρια Γαλλίας 12:00-2 και 18:00-20:00) , κοστίζει 3,20€. Ψάχνοντας θα βρείτε αρκετά οικονομικά εστιατόρια και αν ξέρετε να μαγειρεύετε, οι τιμές του σουπερμάρκετ είναι επίσης καλές.
Η διασκέδαση το βραδύ είναι επίσης αρκετά φθηνή.

Χρήσιμα tips
 
1. Το welcome desk στο palais de justice θα σας λύσει τα χεριά. Είναι πολύ εξυπηρετικοί και θα σας βοηθήσουν με τα γραφειοκρατικά (τα οποία είναι αρκετά κουραστικά), την εγγύηση, το στεγαστικό επίδομα και τον τραπεζικό λογαριασμό. Όλοι οι  εργαζόμενοι μιλούν αγγλικά και είναι πολύ εξυπηρετικοί. Επισκεφτείτε το με το που φτάσετε.
 
2. Οι τράπεζες στις οποίες είναι πιο εύκολο να ανοίξετε λογαριασμό, είναι οι Banque Postale, Banque Populaire και η LCL.
 
3. Για γαλλικό κινητό τηλέφωνο να απευθυνθείτε στην free mobile. Δεδομένου ότι η πρόσβαση στο internet από το δωμάτιό σας στις εστίες απαιτεί κωδικούς που θα πάρετε με την εγγραφή σας, θα σας πρότεινα το γαλλικό τηλέφωνο να είναι από τις πρώτες σας προτεραιότητες. Διαφορετικά, θα αρκεστείτε στο free wifi των Mc Donalds.
 
4. Τα μαθήματα cm στο πανεπιστήμιο όπως και στα περισσότερα γαλλικά πανεπιστήμια έχουν την μορφή υπαγόρευσης. Ο καθηγητής υπαγορεύει το μάθημα και όλοι σημειώνουν σε υπολογιστή. Για εμάς είναι προφανώς πολύ δύσκολο να κρατησουμε σημειωσεις. Το καλό όμως είναι ότι όλοι έχουν πρακτικά τις ίδιες σημειώσεις και δεν υπάρχει κανένας ανταγωνισμός στο να τις μοιράζονται, πόσο μάλλον με εναν ερασμίτη. Επισης τα περισσοτερα πληκτρολογημενα μαθηματα ανεβαινουν στα facebook groups καθε ετους. Συνεπως δεν ειναι αναγακστικο να πηγαινετε σε καθε μαθημα και μπορείτε απλώς να ζητήσετε απο κάποιον Γάλλο να σας στείλει τις σημειώσεις του.
 
5. Να οπλιστείτε με αρκετή υπομονή όταν θέλετε να απευθυνθείτε στο γραφείο διεθνών σχέσεων. Συχνά δεν απαντούν στα email. Μην αγχωθείτε αν αργήσουν πολύ να σας απαντήσουν πριν φτάσετε στην Toulouse. Στην ανάγκη πάρτε τηλέφωνο να μιλήσετε μαζι τους για απαντούν μόνο στα email που είναι σταλμένα από τις διευθύνσεις του πανεπιστήμιου, τα οποία εσείς προφανώς πριν την εγγραφή σας δεν θα διαθέτετε.

 
Ελπίζω να σας βοήθησα και για ό,τι άλλο χρειαστείτε μην διστάσετε να μου απευθυνθείτε προσωπικά. Σας προτείνω την Toulouse ανεπιφύλακτα και εύχομαι να την αγαπήσετε όσο την αγάπησα εγώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου