19 Νοεμβρίου 2016

Πανεπιστήμιο Paris Est Créteil Val de Marne (Paris 12)

Της Μαρίας Αρβανίτη

Η πόλη:

Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψει κανείς αυτή την πανέμορφη και τεράστια πόλη. Οι εναλλακτικές για κάποιον είναι άπειρες. Ένα ολόκληρο εξάμηνο δεν επαρκεί για να τα καλύψει κανείς όλα. Θέατρο (Odéon, Comédie-Française στην οποία αν πας μια ώρα πιο νωρίς μπορείς να βρεις εισιτήρια στη μισή τιμή), εικαστικές εκθέσεις, μουσεία (σύνολο 160 - να τα επισκεφτείς όλα αφού στα περισσότερα δεν πληρώνουν εισιτήριο οι φοιτητές της ευρωπαϊκής ένωσης κάτω των 26), συναυλίες, πάρκα, σινεμά (τα όμορφα και γραφικά Le Champo και La Filmothèque du Quartier Latin και φυσικά την Cinémathèque française για τα φεστιβάλ της). Όλα στη διάθεση σου να τα εξερευνήσεις. Λόγω του μεγέθους της δεν είναι αμιγώς μια μικρή φοιτητική πόλη. Ωστόσο, ο αριθμός των φοιτητών είναι αρκετά μεγάλος και οι φοιτητικοί σύνδεσμοι είναι πολύ καλά οργανωμένοι (διοργανώνουν πάρτυ, εκδρομές ή ακόμα και βόλτες - ανεπιφύλαχτα μια από τις καλύτερες βόλτες είναι παράλληλα με τον Σηκουάνα ή στα όμορφα στενά του 6ου και του 5ου διαμερίσματος /  http://www.paris-walking-tours.com/images/Arrond.jpg  /  για να γνωρίσει κανείς την πόλη - ενδεικτικά EIAP, PARIS ERASMUS, CIUP)...
Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της θέσης της, δίνεται η δυνατότητα να επισκεφθεί κανείς με τρένο ή λεωφορείο την Γαλλία (σε πολύ μικρή απόσταση π.χ. η όμορφη Rouen, τόπος καταγωγής της ‘’καραγατσικής’’ πρωταγωνίστριας στη Μεγάλη Χίμαιρα)  και τις γειτονικές χώρες (Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Αγγλία και Ισπανία). Οι μεταφορές είναι ιδιαιτέρως εύκολες καθώς παντού υπάρχει μια στάση μετρό, ενώ τη νύχτα υπάρχουν και τα νυχτερινά λεωφορεία (noctilien) που είναι πολύ βολικά. Για τις μετακινήσεις συμφέρει πολύ η κάρτα απεριορίστων διαδρομών που είναι μηνιαία (70 euro/μήνα) γιατί τα εισιτήρια κοστίζουν 1,80 για μια διαδρομή. Όμως, υπάρχει και η κάρτα imagineR. Η συγκεκριμένη κάρτα είναι ετήσια και καταβάλλεται εφάπαξ το ποσό. Δίνεται όμως η δυνατότητα για μηνιαία εξόφληση (34 euro περίπου/μήνα) που η αλήθεια είναι συμφέρει αρκετά γιατί πληρώνεις μόνο τους μήνες που θα είσαι στο Παρίσι και θα την χρησιμοποιείς. Σημαντική σημείωση: Πριν φύγεις θα πρέπει να καταγγείλεις την συνδρομή σου με μια αίτηση που λέγεται résiliation - συχνή διαδικασία που δεν απαιτεί τίποτα περισσότερο από ένα απλό γράμμα. Επίσης, για να έχεις την κάρτα το διάστημα που θα είσαι στο Παρίσι, πρέπει να κάνεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την αίτηση την οποία θα βρείς σε όλα τα γραφεία πληροφοριών στο μετρό. Γενικά σε διαδικαστικά ζητήματα καλό είναι εντός του πρώτου μήνα να τα έχεις καλύψει όλα γιατί οι Γάλλοι είναι πολύ γραφειοκράτες και τέτοιου είδους διαδικασίες αργούν.


Κόστος Ζωής:

Το Παρίσι είναι γενικά ακριβό κυρίως λόγω του ενοικίου, των μεταφορών και των εστιατορίων(βέβαια εξαρτάται και από το τι επιλέγει κανείς). H υποτροφία από το ΙΚΥ είναι 500 euro/μήνα αλλά βοηθάει και το γαλλικό κράτος με το CAF, σαν επίδομα το οποίο παρέχεται στους φοιτητές για το ενοίκιο που πληρώνουν. Προσοχή! Και εδώ οι αιτήσεις πρέπει να γίνουν πάρα πολύ νωρίς (πληροφορίες http://www.caf.fr/). Οι τιμές σε σούπερ μάρκετ και σε μαγαζιά για ποτό είναι πάνω-κάτω ίδιες με την Αθήνα. Επίσης, υπάρχουν λέσχες όπου τρώει κανείς με 3,50 euro ένα πλήρες γεύμα (ενδεικτικά οι λέσχες των CROUS και της CIUP).


Διαδικαστικά:

1) Οπωσδήποτε πρέπει να ανοίξεις ένα τραπεζικό λογαριασμό. Οι Γάλλοι όλα τα κάνουν με Τραπεζικό Λογαριασμό. Είναι το α και το ω για την ζωή σου στο Παρίσι. Οι τράπεζες πολλές. Εγώ είχα λογαριασμό στην BNP όμως δεν την συνιστώ γιατί δεν δέχονται φοιτητές Erasmus και μάλλον στην δική μου περίπτωση ήταν λίγο απρόσεκτοι. Άλλες τράπεζες είναι η Société Générale, η Banque Postale και η LCL. Συμβουλή μου: να επιλέξεις μια τράπεζα που να κρατάει μικρή προμήθεια αναφορικά με τις παροχές της.

2) Κινητό Τηλέφωνο: υπάρχουν πολλά πακέτα που με λίγα χρήματα παρέχουν απεριόριστα λεπτά, μηνύματα και ίντερνετ. Εγώ είχα το πρόγραμμα της free mobile (http://mobile.free.fr/) που με 20 euro είχα απεριόριστες κλήσεις/μηνύματα προς εσωτερικό, προς σταθερά εξωτερικού και ίντερνετ. Βέβαια υπάρχουν και άλλες εταιρίες ( SFR, Orange, Bouygues). Προσοχή! Όποιο και αν επιλέξεις να είσαι σίγουρος ότι είναι χωρίς κάποια δέσμευση (sans engagement) για να είναι δυνατή η παύση του συμβολαίου χωρίς να χρειαστεί να πληρώσεις κάτι όταν θα φύγεις.


Πανεπιστήμιο:

Το Paris Est Créteil Val de Marne (PARIS 12 ή UPEC) είναι ένα πανεπιστήμιο στην περιοχή Créteil λίγο πιο έξω από το κέντρο του Παρισιού (νοτιοανατολικά) στο οποίο φτάνει κανείς με τη γραμμή 8 του μετρό. Η Νομική Σχολή έχει δικό της κτίριο με 2 βιβλιοθήκες και λέσχη, ενώ η κάθε αίθουσα είναι πλήρως εξοπλισμένη, καινούρια και πεντακάθαρη. Υπεύθυνες του γραφείου Erasmus είναι δύο γλυκύτατες κυρίες (Jessica Evuort, Emmanuelle Mouchet) που είναι πολύ εξυπηρετικές. Γενικά, ό,τι πρόβλημα προκύπτει θα απευθύνεσαι σε αυτές (ειδικά στην πρώτη). Το μάθημα γίνεται σε αμφιθέατρα με όλους τους Γάλλους φοιτητές οι οποίοι μετά μανίας γράφουν όλες τους τις σημειώσεις στα λάπτοπ τους. Ουσιαστικά, η διαδικασία παράδοσης του μαθήματος είναι ίδια με την δική μας. Δεν χρειάζεται να διαβάσει κανείς βιβλίο. Αρκούν οι σημειώσεις που θα ζητήσετε από ένα Γάλλο φοιτητή. Είναι λίγο ανταγωνιστικοί οπότε καλό είναι να τους λέτε ότι είστε Erasmus αλλιώς δεν δίνουν σημειώσεις. Οι καθηγητές είναι πάρα πολύ καλοί και οι εξετάσεις των μαθημάτων γίνονται προφορικά χωρίς αυτό να δημιουργεί άγχος γιατί είναι ευγενικοί και συνεργάσιμοι. Σημαντική σημείωση: υπάρχει και μια Ελληνίδα καθηγήτρια ( Αναστασία Ηλιοπούλου Penot λέγεται) στην οποία μπορείτε να απευθυνθείτε σε περίπτωση που προκύψει κάποιο πρόβλημα. Εξίσου σημαντικό είναι ότι υπάρχει και κατάλογος με μαθήματα στα αγγλικά, τα οποία αν το επιθυμούν πολλοί φοιτητές, μπορούν να αυξηθούν κατά την διάρκεια του εξαμήνου. Ωστόσο, συμβουλή μου να επιλέξετε τα γαλλικά μαθήματα για μεγαλύτερη επαφή με τη γλώσσα. Αν το επιθυμείτε, το πανεπιστήμιο προσφέρει και δωρεάν μαθήματα γαλλικών τα οποία τα συνιστώ ανεπιφύλαχτα.


Σπίτι:

ΕΔΩ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΖΟΡΙΖΟΥΝ. Γενικά το θέμα σπίτι είναι το πιο δύσκολο σημείο του Παρισιού. Σπίτια πολλά, παλιά, μικρά, ετοιμόρροπα και με εξωφρενικά ενοίκια. Εδώ με λίγη τύχη και αρκετό ψάξιμο από πολύ νωρίς είναι εύκολο να μην αγχωθεί κανείς. Παραθέτω σα μπούσουλα τι κοίταγα εγώ:

1) εγώ έμενα στη fondation hellénique της cité international που είναι ένα αρκετά καλό campus με πολλές εστίες και για μένα είναι η καλύτερη επιλογή για φοιτητή Erasmus γιατί είναι στο κέντρο, γνωρίζεις πολύ κόσμο και το ενοίκιο είναι πολύ φθηνό! το μόνο "αρνητικό" είναι ότι στους erasmus τους δίνουν δωμάτιο με άλλο ένα άτομο(κάνουν επιλογή και προσπαθούν τα άτομα όσο μπορούν να ταιριάζουν. Νομίζω όμως ότι άμα ζητήσεις σου δίνουν και δικό σου δωμάτιο αλλά το ενοίκιο είναι λίγο πιο ακριβό. Επίσης, άμα η ελληνική είναι γεμάτη μπορεί να σε βάλουν σε κάποια άλλη εστία της cité (http://www.ciup.fr/ και http://fondation-hellenique.fr/ ).Επίσης, η cité έχει και άλλη μια εστία για την οποία πρέπει να στείλεις ξεχωριστή αίτηση και έχω ακούσει ότι γενικά δέχονται άτομα. Είναι η εστία των μηχανικών  (http://www.maison-arts-et-metiers.fr/)

2) επίσης, υπάρχει και το foyer hellenique (http://www.foyer-hellenique.net/Accueil.php) το θετικό του είναι ότι έχεις δικό σου δωμάτιο και το ενοίκιο είναι εξίσου χαμηλό αλλά είναι εκτός κέντρου (περίπου 20' με το μετρό) και είναι η εστία της Μητρόπολης της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Γαλλία - νορμάλ κόσμος μένει αλλά έχει κάποιους κανόνες (π.χ: δεν μπορεί να μπεί κανείς μετά τις 2 το βραδύ και πριν τις 5 το πρωί)

3) υπάρχουν πολλές ιδιωτικές εστίες που έχουν πολλές παροχές αλλά και πιο ακριβό ενοίκιο από τα δύο προηγούμενα. Πολλά site, παραθέτω αυτά που γνωρίζω:
(https://www.campusea.fr/ και https://www.adele.org/)

4) άλλη επιλογή είναι αυτή της συγκατοικήσεως. Υπάρχουν πολλά groupes στο facebook που ανεβάζουν πολλοί ότι ψάχνουν συγκάτοικο/νοικιάζουν/υπενοικιάζουν(δηλαδή νοικιάζουν π.χ. για 1 μήνα το δωμάτιο τους). Ενδεικτικά: (https://www.facebook.com/groups/appartements.paris/ , https://www.facebook.com/groups/GreekStudentsInParis/, https://www.facebook.com/groups/planappart/, https://www.facebook.com/PARIS.appartement.sous.location.Colocation?fref=ts)

Επίσης, υπάρχουν και site στα οποία φτιάχνεις κάτι σαν προφίλ και ανάλογα με τις επιλογές σου σου προτείνει άτομα. Απλώς πρέπει να κοιτάει κανείς πολύ προσεκτικά για φωτογραφίες. Συνήθως είναι αξιόπιστες , αλλά για το πως είναι τα άτομα δεν μπορείς να το ξέρεις. Δοκίμασε με τηλέφωνο αν μπορείς να τους μιλήσεις και θα δεις αν είναι ευγενικοί τουλάχιστον. Μην ξεχάσεις να ρωτήσεις για πλυντήριο, έξοδα νερού ,ρεύματος, ιντερνέτ, κοινόχρηστα (charges) αν δεν το γράφουν.
(http://www.appartager.com/, http://www.lacartedescolocs.fr/, https://www.weroom.com/fr)

5) λύση ανάγκης αν δεν έχεις βρει κάτι μόνιμο μέχρι να πας http://www.pap.fr/conseils/location/la-sous-location/a2072 (γενικά πολλοί πάνε στο Παρίσι πιο νωρίς τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβρη για να βρούνε σπίτι. Ωστόσο, για να μην δημιουργηθεί άγχος καλό θα ήταν το θέμα της στέγασης να έχει ρυθμιστεί από πιο νωρίς).

Συνοπτικά, το erasmus είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία που κανείς δεν πρέπει να χάσει! Για όποια απορία ή επισήμανση είμαι στη διάθεση σας: marvaniti-94@hotmail.com
Bisous!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου