Του Μάνου Γιακουμάκη
Ως φοιτητής που έχει μόλις γυρίσει από Erasmus στο Παρίσι, παίρνω την πρωτοβουλία να καταγράψω ορισμένες συμβουλές και πληροφορίες για όλους τους συμφοιτητές που έχουν επιλεγεί για να πραγματοποιήσουν Erasmus στο Παρίσι. Πρόκειται για μια εξαιρετικά πλούσια εμπειρία την οποία και συστήνω ανεπιφύλακτα. Έχω κατηγοριοποιήσει το κείμενο ώστε να είναι πιο εύκολη η ανάγνωση:
Το Σπίτι:
Όσον αφορά το σπίτι, που είναι κεφαλαιώδες ζήτημα στο Παρίσι, πρέπει να ενημερώσω ότι τα πράγματα τον Σεπτέμβρη είναι πάρα, πάρα πολύ δύσκολα. Τα σπίτια μέσα στο κέντρο είναι
δυσεύρετα, παλιά και...
... τα ενοίκια πάρα πολύ υψηλά (ενδεικτικά ένα σπίτι 15-17 τετραγωνικά είναι 400-600 ευρώ, ενώ πάνω από 20 τετραγωνικά πας στα 800 συν, ευρώ!). Μια καλή ιδέα είναι η συγκατοίκηση (collocation), αλλά πρέπει να έχεις βρει εκ των προτέρων κάποιον συγκάτοικο, γιατί, εάν ψάχνεις μες στον πανικό σου εκείνη την στιγμή, δεν μπορείς να ξέρεις τα αποτελέσματα. Γενικά, ζητούν πολλές εγγυήσεις για να κλείσεις μισθωτήριο συμβόλαιο, όπως τραπεζικό λογαριασμό, εγγυητή Γάλλο ή Ευρωπαίο (αναλόγως), ιδιωτικό συμφωνητικό κ.λ.π. Συνήθως ζητείται κάποιου είδους τραπεζική εγγύηση, οπότε αν έχεις σκοπό να αναζητήσεις μόνος σου την τύχη σου, ίσως να χρειαστεί ένα χρηματικό ποσό να προκαταβληθεί. Η αναζήτηση σπιτιού γίνεται κυρίως μέσω ίντερνετ (διάφορα sites, το κυριότερο είναι αυτό) και εφημερίδες (fusac).
Μια καλή συμβουλή που μπορώ δώσω, είναι:
Α) εάν θέλεις να πας σε εστία, να κάνεις αιτήσεις παντού από πάρα πολύ νωρίς (ιδίως στα CROUS, όπου διαχειρίζονται όλες τις φοιτητικές υπηρεσίες, όσο πιο νωρίς τόσο πιο καλά). Οπωσδήποτε να αποφύγεις την Fondation Hellenique, γιατί θα χάσεις χρόνο και χρήματα για το τίποτα (παίρνουν μόνο μεταπτυχιακούς, αλλά σε ενημερώνουν γι'αυτό αφού σε απορρίψουν!).
Β) αν θες να ψάξεις μόνος σου σε κάποιο σπίτι/διαμέρισμα, καλύτερα θα ήταν να πας νωρίς (Τέλη Ιούλη ή Αύγουστο, οπότε και θα είναι πιο πιθανό να βρεις, γιατί τον Σεπτέμβρη είναι σχεδόν αδύνατο, δεδομένου ότι όλοι οι φοιτητές εκείνη την περίοδο αναζητούν σπίτι) για να βρεις. Να έχεις υπόψη ότι υπάρχουν 3 μεγέθη που πρέπει να υπολογίσεις: τιμή, τετραγωνικά και απόσταση από το πανεπιστήμιο. Εάν επιλέξεις τα δυο από τα τρία, αναγκαστικά θα θυσιάσεις το τρίτο! Να αποφύγεις επίσης το 18ο, 19ο και 20ο διαμέρισμα, γιατί είναι εξαιρετικά κακόφημες περιοχές.
Γ) Μπορείς πάντα να ζητήσεις βοήθεια από το ίδιο το πανεπιστήμιο (το Maison Internationale είναι η γραμματεία της σχολής που ειδικεύεται σε θέματα αλλοδαπών φοιτητών). Καταρχήν δεν βοηθούν, αλλά εάν επιμείνεις μπορεί να σου προτείνουν αγγελίες που δεν δημοσιεύονται στο ίντερνετ/εφημερίδες, ή να σε βάλουν σε λίστα για εστία.
Οι Μεταφορές:
Το δίκτυο μεταφορών του Παρισιού είναι εξαιρετικό. Υπάρχουν 17 γραμμές μετρό, λεωφορεία που συνδέουν όλες τις πλευρές της πόλης και τραμ, ενώ υπάρχει και νυκτερινό δίκτυο λεωφορείων noctillien που εξυπηρετεί όλο το βράδυ. Ωστόσο, οι τιμές είναι αρκετά αυξημένες: ένα εισιτήριο κοστίζει 1,70 (δεν υπάρχουν μηνιαίες φοιτητικές κάρτες), ενώ μια 10άδα εισιτηρίων 12.70, επομένως συμφέρει. Συμφέρουν επίσης και οι μηνιαίες κάρτες (60 ευρώ περίπου).
Αυτό που μπορώ να προτείνω είναι η κάρτα Imagine-R: μια κάρτα μεταφορών ειδικά για νέους φοιτητές και μαθητές, η οποία κοστίζει πολύ λιγότερο σε σχέση με το ποσό της απλής κάρτας μεταφορών navigo. Κανονικά, ζητείται να προκαταβληθεί ολόκληρο το ποσό για έναν ολόκληρο χρόνο (314 ευρώ), ωστόσο γίνεται να συμφωνηθεί η αποπληρωμή με μηνιαία καταβολή (34 ευρώ/μήνα), επομένως πρέπει απλώς να καταγγείλετε με επιστολή σας (είναι μια τυπική διαδικασία) την συνδρομή σας λίγο πριν φύγετε από το Παρίσι. Εάν επιθυμείτε την κάρτα Imagine-R φροντίστε να κάνετε την αίτησή σας αρκετά νωρίτερα, διότι συνήθως η διαδικασία απαιτεί πολύ χρόνο (έως και 2 μήνες), επομένως ενδέχεται να έρθει όταν… θα φεύγετε!
Το Κόστος Ζωής:
Εάν εξαιρέσουμε τα ενοίκια και τις μεταφορές που ανεβάζουν τις τιμές, το μέσο κόστος ζωής στο Παρίσι κυμαίνεται στα ίδια ύψη με την Αθήνα (το supermarket σε βασικά αγαθά είναι ενίοτε φθηνότερο… ). Οι έξοδοι είναι (συνήθως) πιο φθηνές απ’ ό,τι στην Αθήνα (εξαρτάται βέβαια από το που βγαίνει ο καθένας), όπως και το φαγητό, ενώ υπάρχουν πολλές λέσχες που διαχειρίζονται τα CROUS σε ολόκληρη την πόλη, όπου το φαγητό είναι αρκετά καλό και οικονομικό (περίπου 3.5 ευρώ). Βοηθάει αρκετά και η υποτροφία (520 ευρώ ανά μήνα, αν και θα πάρεις το 80% τον Δεκέμβρη και το 20 % αφού γυρίσεις στην Ελλάδα) καθώς και το επίδομα της CAF: το Γαλλικό κράτος σου δίνει ένα μέρος του ενοικίου σου (ποσό που ανέρχεται από 100 έως 180 ευρώ, αναλόγως τι πληρώνεις τον μήνα), επομένως η τιμή του ενοικίου μειώνεται αρκετά.
Η Πόλη:
Γενικά το Παρίσι έχει άπειρα πράγματα να κάνει κανείς, ό,τι και αν σου αρέσει σε στυλ εξόδων και διασκέδασης. Μουσεία, εκθέσεις, μπαρ, μπυραρίες, εστιατόρια, καφετέριες, μνημεία, κήποι, συναυλίες, πάρτυ, τα πάντα! Υπάρχουν διάφορες οργανώσεις Εράσμους (EIAP, ISEAP, ISAP) που οργανώνουν κάθε εβδομάδα διάφορες εκδηλώσεις για φοιτητές και άλλες δραστηριότητες.
Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να μην περάσει καλά σε θέματα διασκέδασης και εκτός αυτού υπάρχει το τεράστιο δίκτυο νυχτερινών λεωφορείων noctillien που εξυπηρετούν ολόκληρη την πόλη οπότε δεν αγχώνεσαι τι ώρα θα γυρίσεις σπίτι. Οργανώνονται επίσης διάφορες εκδρομές, εάν θέλεις να γυρίσεις την Γαλλία, σε περιοχές όπως η Νορμανδία, η Λυόν, η Νότια Γαλλία, οι Βερσαλλίες πιο έξω απ’το Παρίσι, η Ντίσνευλαντ και άλλα πολλά.
Δεν αποκλείεται να φύγετε από το Παρίσι και να μην έχετε προλάβει να το δείτε ολόκληρο.
Το Πανεπιστήμιο:
Εγώ βρισκόμουν στο Παρίσι 1 επομένως γι’αυτό μπορώ να εκφέρω άποψη, ωστόσο απ’ ό,τι έμαθα, και τα υπόλοιπα πανεπιστήμια κινούνταν στα ίδια πλαίσια.
Το πανεπιστήμιο σε γενικές γραμμές δεν δυσκολεύει τον μέσο Ερασμίτη. Οι Γάλλοι έχουν μια ιδιόρρυθμη αντίληψη περί πανεπιστημίου (μάθηση από καθέδρας, υπαγόρευση και εξαντλητική ανάλυση της νομολογίας και εργασίες για το σπίτι, αλλά αυτά σπάνια θα τα επιφορτίζεται ένας Ερασμίτης). Η γλώσσα ίσως σε δυσκολέψει λίγο στις παραδόσεις λόγω νομικής ορολογίας, αλλά στην αρχή γίνεται μια εβδομάδα νομικής μεθολογίας και ορολογίας, ενώ κατά την διάρκεια του έτους προσφέρονται και μαθήματα γλώσσας στους μη-Γάλλους. Συνήθως στην εξέταση δεν χρησιμοποιούνται κώδικες, επομένως προάγεται αρκετά η αποστήθιση.
Πρέπει δε, να έχεις δηλώσει στο learning agreement μαθήματα που αντιστοιχούν σε 30 ECTS για να είναι έγκυρο το συμβόλαιο για το Παρίσι, (28 αντίθετα για την Αθήνα) και να περάσεις τουλάχιστον 2 μαθήματα εκεί, για να μην έχεις προβλήματα με την υποτροφία σου. Η παρακολούθηση δεν είναι και πολύ απαραίτητη, ενώ συχνά είναι και ανιαρή. Υπάρχουν, όμως, τα φροντιστήρια (TD = Travaux dirigés), όπου η παρακολούθηση είναι (συνήθως) υποχρεωτική. Εκεί γίνεται πιο προσεκτική δουλειά, με εργασίες και διάφορες ασκήσεις. Το αν θα είσαι υποχρεωμένος να τα κάνεις και εσύ και να είσαι παρών, εξαρτάται καθαρά από τον καθηγητή.
Όσον αφορά τις εξετάσεις, η ύλη των μαθημάτων δεν είναι κάτι το τρομερό (200 – 300 σελίδες μάξιμουμ) γιατί δεν έχουν βιβλία, οπότε καλό θα ήταν να κάνεις επαφές με Γάλλους που μπορούν να σου δίνουν απευθείας σημειώσεις (είναι αρκετά εξυπηρετικοί). Εμείς στο Εράσμους μου, είχαμε φτιάξει ένα δίκτυο Dropbox όπου συλλέγαμε όλες τις σημειώσεις που είχαμε από Γάλλους και στο τέλος διαβάσαμε από εκεί.
Υπάρχουν όμως και τεράστιες βιβλιοθήκες όπου μπορείς να προμηθευτείς ό,τι σύγγραμμα χρειάζεσαι. Οι εξετάσεις δυστυχώς είναι αρκετά νωρίς (τα περισσότερα μαθήματα εξετάζονται πριν τα Χριστούγεννα), αλλά γίνονται προφορικές συνήθως εξετάσεις για τους Ερασμίτες και οι καθηγητές είναι αρκετά ελαστικοί στην εξέταση και στην βαθμολόγηση οπότε αυτά μην σε αγχώνουν.
Διαδικαστικά tips:
Πριν πας στην Γαλλία φρόντισε να έχεις μαζί σου: ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλειας υγείας (για παν ενδεχόμενο) και ένα πιστοποιητικό γέννησης μεταφρασμένο στα γαλλικά (θα στο ζητήσουν για την CAF). Επίσης, προνόησε και κάνε μια εξουσιοδότηση σε γονέα ή συγγενή ώστε να εισπράξει ο ίδιος, στο όνομα και για λογαριασμό σου την υποτροφία από την Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν αποκλείεται να σας ζητηθεί από το πανεπιστήμιο μια ασφάλεια αστικής ευθύνης σε περίπτωση που προκαλέσετε κάποιο ατύχημα. Η αίτηση γίνεται online ή σε εξουσιοδοτημένα υποκαταστήματα εντός της σχολής, ενδεικτικά αναφέρω τις: LMDE, SMENO και Matmut που προσφέρουν οικονομικά πακέτα.
Επίσης, άνοιξε αμέσως λογαριασμό σε γαλλική τράπεζα (προτείνω την BNP Paribas, γιατί κάνει ειδικό πακέτο-προσφορά στους φοιτητές), διότι θα σου χρειαστεί ίσως από την πρώτη κιόλας ημέρα (ειδικά για κάθε γραφειοκρατική διαδικασία σου ζητείται κάποιος κωδικός RIB, IBAN , BIC).
Καρτοκινητή τηλεφωνία:
Υπάρχουν πάρα πολλές τηλεφωνικές εταιρίες που προσφέρουν ελκυστικά πακέτα. Οι πιο μεγάλες είναι η SFR και η Free Mobile. Η free mobile, που χρησιμοποιούσα εγώ, ήταν αρκετά οικονομική:
με 20 ευρώ είχες απεριόριστες κλήσεις προς σταθερά και κινητά Γαλλίας και μηνύματα, απεριόριστες κλήσεις προς σταθερά εξωτερικού και ίντερνετ. Από εκεί και πέρα, όμως, ο καθένας το προσαρμόζει ανάλογα με τις ανάγκες του.
Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία που αξίζει ο καθένας να ζήσει. Αν και το Παρίσι είναι αρκετά μεγάλη πόλη και πιθανόν να τρομάζει την πρώτη φορά, με σωστή οργάνωση και προετοιμασία μπορεί να προσφέρει ένα αξέχαστο Erasmus και πολλές, καλές φιλίες και εμπειρίες.
Οποιαδήποτε άλλη απορία έχετε, μην διστάσετε να με ρωτήσετε, μέσω e-mail, στη διεύθυνση gi-manos@hotmail.com .
Ως φοιτητής που έχει μόλις γυρίσει από Erasmus στο Παρίσι, παίρνω την πρωτοβουλία να καταγράψω ορισμένες συμβουλές και πληροφορίες για όλους τους συμφοιτητές που έχουν επιλεγεί για να πραγματοποιήσουν Erasmus στο Παρίσι. Πρόκειται για μια εξαιρετικά πλούσια εμπειρία την οποία και συστήνω ανεπιφύλακτα. Έχω κατηγοριοποιήσει το κείμενο ώστε να είναι πιο εύκολη η ανάγνωση:
Το Σπίτι:
Όσον αφορά το σπίτι, που είναι κεφαλαιώδες ζήτημα στο Παρίσι, πρέπει να ενημερώσω ότι τα πράγματα τον Σεπτέμβρη είναι πάρα, πάρα πολύ δύσκολα. Τα σπίτια μέσα στο κέντρο είναι
δυσεύρετα, παλιά και...
... τα ενοίκια πάρα πολύ υψηλά (ενδεικτικά ένα σπίτι 15-17 τετραγωνικά είναι 400-600 ευρώ, ενώ πάνω από 20 τετραγωνικά πας στα 800 συν, ευρώ!). Μια καλή ιδέα είναι η συγκατοίκηση (collocation), αλλά πρέπει να έχεις βρει εκ των προτέρων κάποιον συγκάτοικο, γιατί, εάν ψάχνεις μες στον πανικό σου εκείνη την στιγμή, δεν μπορείς να ξέρεις τα αποτελέσματα. Γενικά, ζητούν πολλές εγγυήσεις για να κλείσεις μισθωτήριο συμβόλαιο, όπως τραπεζικό λογαριασμό, εγγυητή Γάλλο ή Ευρωπαίο (αναλόγως), ιδιωτικό συμφωνητικό κ.λ.π. Συνήθως ζητείται κάποιου είδους τραπεζική εγγύηση, οπότε αν έχεις σκοπό να αναζητήσεις μόνος σου την τύχη σου, ίσως να χρειαστεί ένα χρηματικό ποσό να προκαταβληθεί. Η αναζήτηση σπιτιού γίνεται κυρίως μέσω ίντερνετ (διάφορα sites, το κυριότερο είναι αυτό) και εφημερίδες (fusac).
Μια καλή συμβουλή που μπορώ δώσω, είναι:
Α) εάν θέλεις να πας σε εστία, να κάνεις αιτήσεις παντού από πάρα πολύ νωρίς (ιδίως στα CROUS, όπου διαχειρίζονται όλες τις φοιτητικές υπηρεσίες, όσο πιο νωρίς τόσο πιο καλά). Οπωσδήποτε να αποφύγεις την Fondation Hellenique, γιατί θα χάσεις χρόνο και χρήματα για το τίποτα (παίρνουν μόνο μεταπτυχιακούς, αλλά σε ενημερώνουν γι'αυτό αφού σε απορρίψουν!).
Β) αν θες να ψάξεις μόνος σου σε κάποιο σπίτι/διαμέρισμα, καλύτερα θα ήταν να πας νωρίς (Τέλη Ιούλη ή Αύγουστο, οπότε και θα είναι πιο πιθανό να βρεις, γιατί τον Σεπτέμβρη είναι σχεδόν αδύνατο, δεδομένου ότι όλοι οι φοιτητές εκείνη την περίοδο αναζητούν σπίτι) για να βρεις. Να έχεις υπόψη ότι υπάρχουν 3 μεγέθη που πρέπει να υπολογίσεις: τιμή, τετραγωνικά και απόσταση από το πανεπιστήμιο. Εάν επιλέξεις τα δυο από τα τρία, αναγκαστικά θα θυσιάσεις το τρίτο! Να αποφύγεις επίσης το 18ο, 19ο και 20ο διαμέρισμα, γιατί είναι εξαιρετικά κακόφημες περιοχές.
Γ) Μπορείς πάντα να ζητήσεις βοήθεια από το ίδιο το πανεπιστήμιο (το Maison Internationale είναι η γραμματεία της σχολής που ειδικεύεται σε θέματα αλλοδαπών φοιτητών). Καταρχήν δεν βοηθούν, αλλά εάν επιμείνεις μπορεί να σου προτείνουν αγγελίες που δεν δημοσιεύονται στο ίντερνετ/εφημερίδες, ή να σε βάλουν σε λίστα για εστία.
Οι Μεταφορές:
Το δίκτυο μεταφορών του Παρισιού είναι εξαιρετικό. Υπάρχουν 17 γραμμές μετρό, λεωφορεία που συνδέουν όλες τις πλευρές της πόλης και τραμ, ενώ υπάρχει και νυκτερινό δίκτυο λεωφορείων noctillien που εξυπηρετεί όλο το βράδυ. Ωστόσο, οι τιμές είναι αρκετά αυξημένες: ένα εισιτήριο κοστίζει 1,70 (δεν υπάρχουν μηνιαίες φοιτητικές κάρτες), ενώ μια 10άδα εισιτηρίων 12.70, επομένως συμφέρει. Συμφέρουν επίσης και οι μηνιαίες κάρτες (60 ευρώ περίπου).
Αυτό που μπορώ να προτείνω είναι η κάρτα Imagine-R: μια κάρτα μεταφορών ειδικά για νέους φοιτητές και μαθητές, η οποία κοστίζει πολύ λιγότερο σε σχέση με το ποσό της απλής κάρτας μεταφορών navigo. Κανονικά, ζητείται να προκαταβληθεί ολόκληρο το ποσό για έναν ολόκληρο χρόνο (314 ευρώ), ωστόσο γίνεται να συμφωνηθεί η αποπληρωμή με μηνιαία καταβολή (34 ευρώ/μήνα), επομένως πρέπει απλώς να καταγγείλετε με επιστολή σας (είναι μια τυπική διαδικασία) την συνδρομή σας λίγο πριν φύγετε από το Παρίσι. Εάν επιθυμείτε την κάρτα Imagine-R φροντίστε να κάνετε την αίτησή σας αρκετά νωρίτερα, διότι συνήθως η διαδικασία απαιτεί πολύ χρόνο (έως και 2 μήνες), επομένως ενδέχεται να έρθει όταν… θα φεύγετε!
Το Κόστος Ζωής:
Εάν εξαιρέσουμε τα ενοίκια και τις μεταφορές που ανεβάζουν τις τιμές, το μέσο κόστος ζωής στο Παρίσι κυμαίνεται στα ίδια ύψη με την Αθήνα (το supermarket σε βασικά αγαθά είναι ενίοτε φθηνότερο… ). Οι έξοδοι είναι (συνήθως) πιο φθηνές απ’ ό,τι στην Αθήνα (εξαρτάται βέβαια από το που βγαίνει ο καθένας), όπως και το φαγητό, ενώ υπάρχουν πολλές λέσχες που διαχειρίζονται τα CROUS σε ολόκληρη την πόλη, όπου το φαγητό είναι αρκετά καλό και οικονομικό (περίπου 3.5 ευρώ). Βοηθάει αρκετά και η υποτροφία (520 ευρώ ανά μήνα, αν και θα πάρεις το 80% τον Δεκέμβρη και το 20 % αφού γυρίσεις στην Ελλάδα) καθώς και το επίδομα της CAF: το Γαλλικό κράτος σου δίνει ένα μέρος του ενοικίου σου (ποσό που ανέρχεται από 100 έως 180 ευρώ, αναλόγως τι πληρώνεις τον μήνα), επομένως η τιμή του ενοικίου μειώνεται αρκετά.
Η Πόλη:
Γενικά το Παρίσι έχει άπειρα πράγματα να κάνει κανείς, ό,τι και αν σου αρέσει σε στυλ εξόδων και διασκέδασης. Μουσεία, εκθέσεις, μπαρ, μπυραρίες, εστιατόρια, καφετέριες, μνημεία, κήποι, συναυλίες, πάρτυ, τα πάντα! Υπάρχουν διάφορες οργανώσεις Εράσμους (EIAP, ISEAP, ISAP) που οργανώνουν κάθε εβδομάδα διάφορες εκδηλώσεις για φοιτητές και άλλες δραστηριότητες.
Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να μην περάσει καλά σε θέματα διασκέδασης και εκτός αυτού υπάρχει το τεράστιο δίκτυο νυχτερινών λεωφορείων noctillien που εξυπηρετούν ολόκληρη την πόλη οπότε δεν αγχώνεσαι τι ώρα θα γυρίσεις σπίτι. Οργανώνονται επίσης διάφορες εκδρομές, εάν θέλεις να γυρίσεις την Γαλλία, σε περιοχές όπως η Νορμανδία, η Λυόν, η Νότια Γαλλία, οι Βερσαλλίες πιο έξω απ’το Παρίσι, η Ντίσνευλαντ και άλλα πολλά.
Δεν αποκλείεται να φύγετε από το Παρίσι και να μην έχετε προλάβει να το δείτε ολόκληρο.
Το Πανεπιστήμιο:
Εγώ βρισκόμουν στο Παρίσι 1 επομένως γι’αυτό μπορώ να εκφέρω άποψη, ωστόσο απ’ ό,τι έμαθα, και τα υπόλοιπα πανεπιστήμια κινούνταν στα ίδια πλαίσια.
Το πανεπιστήμιο σε γενικές γραμμές δεν δυσκολεύει τον μέσο Ερασμίτη. Οι Γάλλοι έχουν μια ιδιόρρυθμη αντίληψη περί πανεπιστημίου (μάθηση από καθέδρας, υπαγόρευση και εξαντλητική ανάλυση της νομολογίας και εργασίες για το σπίτι, αλλά αυτά σπάνια θα τα επιφορτίζεται ένας Ερασμίτης). Η γλώσσα ίσως σε δυσκολέψει λίγο στις παραδόσεις λόγω νομικής ορολογίας, αλλά στην αρχή γίνεται μια εβδομάδα νομικής μεθολογίας και ορολογίας, ενώ κατά την διάρκεια του έτους προσφέρονται και μαθήματα γλώσσας στους μη-Γάλλους. Συνήθως στην εξέταση δεν χρησιμοποιούνται κώδικες, επομένως προάγεται αρκετά η αποστήθιση.
Πρέπει δε, να έχεις δηλώσει στο learning agreement μαθήματα που αντιστοιχούν σε 30 ECTS για να είναι έγκυρο το συμβόλαιο για το Παρίσι, (28 αντίθετα για την Αθήνα) και να περάσεις τουλάχιστον 2 μαθήματα εκεί, για να μην έχεις προβλήματα με την υποτροφία σου. Η παρακολούθηση δεν είναι και πολύ απαραίτητη, ενώ συχνά είναι και ανιαρή. Υπάρχουν, όμως, τα φροντιστήρια (TD = Travaux dirigés), όπου η παρακολούθηση είναι (συνήθως) υποχρεωτική. Εκεί γίνεται πιο προσεκτική δουλειά, με εργασίες και διάφορες ασκήσεις. Το αν θα είσαι υποχρεωμένος να τα κάνεις και εσύ και να είσαι παρών, εξαρτάται καθαρά από τον καθηγητή.
Όσον αφορά τις εξετάσεις, η ύλη των μαθημάτων δεν είναι κάτι το τρομερό (200 – 300 σελίδες μάξιμουμ) γιατί δεν έχουν βιβλία, οπότε καλό θα ήταν να κάνεις επαφές με Γάλλους που μπορούν να σου δίνουν απευθείας σημειώσεις (είναι αρκετά εξυπηρετικοί). Εμείς στο Εράσμους μου, είχαμε φτιάξει ένα δίκτυο Dropbox όπου συλλέγαμε όλες τις σημειώσεις που είχαμε από Γάλλους και στο τέλος διαβάσαμε από εκεί.
Υπάρχουν όμως και τεράστιες βιβλιοθήκες όπου μπορείς να προμηθευτείς ό,τι σύγγραμμα χρειάζεσαι. Οι εξετάσεις δυστυχώς είναι αρκετά νωρίς (τα περισσότερα μαθήματα εξετάζονται πριν τα Χριστούγεννα), αλλά γίνονται προφορικές συνήθως εξετάσεις για τους Ερασμίτες και οι καθηγητές είναι αρκετά ελαστικοί στην εξέταση και στην βαθμολόγηση οπότε αυτά μην σε αγχώνουν.
Διαδικαστικά tips:
Πριν πας στην Γαλλία φρόντισε να έχεις μαζί σου: ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλειας υγείας (για παν ενδεχόμενο) και ένα πιστοποιητικό γέννησης μεταφρασμένο στα γαλλικά (θα στο ζητήσουν για την CAF). Επίσης, προνόησε και κάνε μια εξουσιοδότηση σε γονέα ή συγγενή ώστε να εισπράξει ο ίδιος, στο όνομα και για λογαριασμό σου την υποτροφία από την Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν αποκλείεται να σας ζητηθεί από το πανεπιστήμιο μια ασφάλεια αστικής ευθύνης σε περίπτωση που προκαλέσετε κάποιο ατύχημα. Η αίτηση γίνεται online ή σε εξουσιοδοτημένα υποκαταστήματα εντός της σχολής, ενδεικτικά αναφέρω τις: LMDE, SMENO και Matmut που προσφέρουν οικονομικά πακέτα.
Επίσης, άνοιξε αμέσως λογαριασμό σε γαλλική τράπεζα (προτείνω την BNP Paribas, γιατί κάνει ειδικό πακέτο-προσφορά στους φοιτητές), διότι θα σου χρειαστεί ίσως από την πρώτη κιόλας ημέρα (ειδικά για κάθε γραφειοκρατική διαδικασία σου ζητείται κάποιος κωδικός RIB, IBAN , BIC).
Καρτοκινητή τηλεφωνία:
Υπάρχουν πάρα πολλές τηλεφωνικές εταιρίες που προσφέρουν ελκυστικά πακέτα. Οι πιο μεγάλες είναι η SFR και η Free Mobile. Η free mobile, που χρησιμοποιούσα εγώ, ήταν αρκετά οικονομική:
με 20 ευρώ είχες απεριόριστες κλήσεις προς σταθερά και κινητά Γαλλίας και μηνύματα, απεριόριστες κλήσεις προς σταθερά εξωτερικού και ίντερνετ. Από εκεί και πέρα, όμως, ο καθένας το προσαρμόζει ανάλογα με τις ανάγκες του.
Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία που αξίζει ο καθένας να ζήσει. Αν και το Παρίσι είναι αρκετά μεγάλη πόλη και πιθανόν να τρομάζει την πρώτη φορά, με σωστή οργάνωση και προετοιμασία μπορεί να προσφέρει ένα αξέχαστο Erasmus και πολλές, καλές φιλίες και εμπειρίες.
Οποιαδήποτε άλλη απορία έχετε, μην διστάσετε να με ρωτήσετε, μέσω e-mail, στη διεύθυνση gi-manos@hotmail.com .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου