2 Μαρτίου 2013

Στρασβούργο - Université de Strasbourg

Της Κατερίνας Περμαλόζα

Η Πόλη:

Το Στρασβούργο είναι η πρωτεύουσα της Αλσατίας και βρίσκεται στα σύνορα με τη Γερμανία- μ’ένα αστικό λεωφορείο σε 10-15 λεπτά αλλάζεις χώρα!Οι Αλσατοί δεν είναι ιδιαίτερα ανοιχτοί άνθρωποι, αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν θα συναντήσετε και πολλούς καθώς λόγω και των ευρωπαϊκών οργάνων που εδρεύουν εκεί, συγκεντρώνει κόσμο απ’όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Επίσης, είναι πόλη με πολλούς φοιτητές, οπότε δεν θα έχετε πρόβλημα να γνωρίσετε κόσμο. Θα μπορούσα να γράψω σελίδες για το πόσο ωραία πόλη είναι –αντικειμενικά πάντα!-, με το ποτάμι να την διασχίζει και όμορφα κτήρια. Αν ρίξετε μια ματιά σε φωτογραφίες στο ίντερνετ θα πειστείτε, εγώ απλά θα  αναφέρω...


...κάποια σημεία που θα επισκεφθείτε πιθανόν ήδη από την πρώτη εβδομάδα:

-la petite France, το ιστορικό κέντρο της πόλης, η πιο γραφική (και η πιο τουριστική) περιοχή

-la Cathédrale, ο καθεδρικός ναός στο κέντρο της πόλης (κι ένα πολύ ωραίο μαγαζί για fondue σοκολάτας στο πίσω μέρος του)

-Orangerie, το πάρκο που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το Συμβούλιο της Ευρώπης- το πιο ωραίο μέρος για πικ-νικ (όταν το επιτρέπει ο καιρός)

-le jardin des Deux Rives, βρίσκεται λίγο πιο έξω από την πόλη αλλά μπορείτε να πάτε με ποδήλατο.

Αν βρίσκεστε εκεί στις γιορτές των Χριστουγέννων, θα δείτε και την marché de Noel, την περίφημη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης.

Ωραίες είναι και οι υπαίθριες αγορές, με βιβλία, αφίσες, παλιά αντικείμενα κτλ.

Αξίζει επίσης να κάνετε εκδρομές και σε άλλες περιοχές της Αλσατίας και μη παραλείψετε τον “δρόμο του κρασιού” (route de vin)! Είναι μία διαδρομή μέσα από παραδοσιακά αλσατικά χωριά, όπου κάνετε στάσεις και δοκιμάζετε τα τοπικά κρασιά από τους παραγωγούς. Το τοπίο είναι πανέμορφο, ειδικά αν πάτε την άνοιξη, και το κρασί πολύ καλό!

Για μετακινήσεις μες στην πόλη έχει λεωφορεία και τραμ, αλλά αν υπολογίσετε ότι τα εισιτήρια δεν είναι πολύ φθηνά κι ότι τα μέσα λειτουργούν μέχρι τς 12:30 το βράδυ, βολεύει πολύ να αγοράσετε ένα ποδήλατο, μπορείτε να βρείτε μεταχειρισμένο πολύ οικονομικά. Όλες οι αποστάσεις διανύονται με το ποδήλατο, υπάρχουν παντού ποδηλατόδρομοι και η πόλη είναι επίπεδη οπότε δεν είναι καθόλου κουραστικό. Μόνο προσοχή γιατί κλέβουν πάρα πολύ.
Για εκδρομές και ταξίδια εντός Γαλλίας θα μετακινηθείτε με τρένο, οπότε βολικό είναι να αγοράσετε μια κάρτα από τον σιδηροδρομικό σταθμό (carte 12-25) που κοστίζει 50 ευρώ, ισχύει για ένα χρόνο και προσφέρει έκπτωση στα εισιτήρια tgv.

Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να κάνετε ταξίδια, το Στρασβούργο είναι στο κέντρο της Ευρώπης, έχει πολλά αεροδρόμια κοντά (Stuttgart, Bale, Karlsruhe) και μπορείτε να βρείτε αρκετά φθηνά αεροπορικά. Το αεροδρόμιο του Στρασβούργου δεν βολεύει, ούτε από ποικιλία προορισμών ούτε από οικονομικής άποψης. Γι’αυτό και για να φτάσετε στην πόλη, καλύτερα να πετάξετε για Στουτγκάρδη κι από εκεί να πάρετε τρένο ή για Φρανκφούρτη και να πάρετε το λεωφoρείο της Lufthansa που φεύγει από το αεροδρόμιο κι έχει και συχνά δρομολόγια προς Στρασβούργο.

Το κόστος ζωής:

Το κόστος ζωής δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό, τουλάχιστον όχι τόσο υψηλό όσο στην Αθήνα. Οι τιμές στο super market κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα, καφέδες/ποτά είναι πιο φθηνά απ’ό,τι εδώ, το μόνο ακριβό είναι τα εστιατόρια, αλλά δεν νομίζω ότι σας επηρεάζει και πολύ- οι περισσότεροι φοιτητές όταν δεν μαζεύονται στις κουζίνες στην εστία ή στις λέσχες, μπορούν να φάνε σχετικά πιο οικονομικά σε μπυραρίες  και bistrôts. (Και πάντα υπάρχει η λύση του κεμπάμπ, ειδικά το βράδυ, όταν όλα τα μαγαζιά έχουν κλείσει.)

Η νυχτερινή ζωή δεν  είναι έντονη, δεδομένου ότι τα περισσότερα μαγαζιά κλείνουν νωρίς. Είναι λίγα μαγαζιά που μένουν ανοιχτά μέχρι τις 4, αλλά δεν συναντάς και τον καλύτερο κόσμο..(είναι λίγο παρακμιακά, για εμπειρία βέβαια είναι οκ). Έχει όμως ωραία μαγαζάκια (μάλλον θα γίνει στέκι σας η épicerie) για κρασί και μπυραρίες με άφθονη και φθηνή μπύρα- λόγω της γερμανικής επιρροής, έχει και καλές μπύρες εκτός από κρασιά. Τα καλύτερα είναι τα πάρτυ σε σπίτια (fêtes), μερικές φορές πάρτυ με θέμα, οπότε κυκλοφορείς μεταμφιεσμένος στον δρόμο χωρίς να είναι απόκριες, και όταν ανοίγει ο καιρός τα boteillon (μαζώξεις) στο ποτάμι, όπου πάει ο καθένας με το ποτό του και μαζεύονται κάπου 15 (ή και περισσότερα) άτομα και καμιά κιθάρα.

Αν και η πόλη είναι ήσυχη, δεν προλαβαίνεις να βαρεθείς μέσα σ’ένα εξάμηνο (γενικά στο erasmus είναι πολύ δύσκολο να βαρεθείς). Οι φοιτητές με την εγγραφή τους στο πανεπιστήμιο προμηθεύονται και μία κάρτα (carte culture) με την οποία έχουν έκπτωση σε θέατρα, σινεμά κτλ. Μπορείτε δηλαδή να παρακολουθήσετε θεατρική παράσταση ή όπερα με 4-5 ευρώ..Έχει χώρο και για live και μπορεί να πετύχετε και καμιά καλή συναυλία (εγώ είχα πάει Iggy Pop). Αν ωστόσο διασκεδάζετε σε club, μάλλον θα απογοητευτείτε, τα clubs στο Στρασβούργο είναι απαράδεκτα.

Το Πανεπιστήμιο:

Το πανεπιστήμιο είναι οργανωμένο και η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων (αν είναι ακόμη η ίδια) συνεργάσιμη και πρόθυμη να βοηθήσει. Κατά την εγγραφή στην σχολή, μπορεί ο φοιτητής να πληρώσει ένα μικρό ποσό (γύρω στα 15 ευρώ) για να γραφτεί σε αθλήματα- έχει μεγάλη ποικιλία, από χορό μέχρι ξιφασκία και αναρρίχηση.

Η παρακολούθηση των μαθημάτων δεν είναι απαραίτητη (είναι ωστόσο χρήσιμη) ενώ δεν υπάρχουν υποχρεωτικές εργασίες κατά την διάρκεια του εξαμήνου όπως σε άλλα πανεπιστήμια. Τα TD (Travaux Dirigés) δεν μπορούν να τα επιλέξουν οι φοιτητές erasmus.Το αρνητικό είναι ότι κανένα μάθημα δεν ήταν διαδραστικό-δεν γινόταν ποτέ διάλογος στην αίθουσα, δεν έκαναν ερωτήσεις οι φοιτητές, μόνο μιλούσε ο καθηγητής κι εκείνοι κρατούσαν σημειώσεις.

Η εξεταστική διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες, οι εξετάσεις είναι κατά κύριο λόγο προφορικές και γίνονται σε διαφορετικές ημερομηνίες για τους ερασμίτες απ’ ό,τι για τους Γάλλους [εκτός από το “Introduction au droit anglais” που διδάσκεται στα αγγλικά (από καθηγήτρια με γαλλική προφορά) και διεξάγεται γραπτά για όλους- erasmus και Γάλλους]. Η ύλη στα μαθήματα είναι μικρή σε σύγκριση με τον όγκο της ύλης που έχουμε να καλύψουμε εδώ στις εξεταστικές και καλύπτεται από σημειώσεις (που βρίσκεις συνήθως από ευγενικούς Γάλλους) και όχι από συγγράμματα.

Συγκεκριμένα για μαθήματα, προτείνω την “histoire des idées politiques après 1789”, το ’10 δίδασκε ο αντιπρύτανης, πολύ καλός καθηγητής κι ευγενική φυσιογνωμία. Η εξέτασή του έχει περισσότερο το ύφος συζήτησης και γενικά θεωρείται επιεικής στην βαθμολογία.

Επίσης ενδιαφέρον μάθημα είναι το διεθνές ποινικό, πολύ καλή η καθηγήτρια, διδάσκει συγκροτημένα αν και είναι απαιτητική στις εξετάσεις.

Απ’ ό,τι θυμάμαι, όλοι σχολίαζαν αρνητικά τα ανθρώπινα δικαιώματα (αν και must λόγω πόλης) διότι ο καθηγητής και στο μάθημα και στις εξετάσεις ήταν αρκετά στρυφνός. (Επίσης αποθαρρυντικό το ότι διδασκόταν Παρασκευή 9 το πρωί, γιατί Πέμπτη βράδυ ειδικά δεν μένεις σχεδόν ποτέ σπίτι.)

Μέσα στο εξάμηνο διοργανώνονται για τους erasmus φοιτητές επισκέψεις στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο ΕΔΔΑ.

Προσφέρονται ακόμα μαθήματα γαλλικών στο τμήμα FLE (Français Langue Etrangère) του πανεπιστημίου. Παρόλο όμως που ανατίθενται στους φοιτητές εργασίες στα πλαίσια του μαθήματος και υπάρχουν και εξετάσεις, δεν υπάρχει η δυνατότητα να αναγνωριστεί ως μάθημα με διδακτικές μονάδες.

Η Στέγαση:

Οι περισσότεροι φοιτητές μένουν σε εστίες- απέναντι απο τη σχολή της Νομικής έχει ενα συγκρότημα 6 κτηρίων, την εστία Paul Appell (βολεύει πάρα πολύ ειδικά για όσους αργοπορούν μονίμως, καθώς είναι 2 βήματα από τη σχολή). Το αρνητικό είναι ότι τα περισσότερα δωμάτια (9-10 τμ) έχουν κοινόχρηστο μπάνιο. Γι’αυτό καλό είναι στην αίτηση να συμπληρώνετε ότι θέλετε οπωσδήποτε δωμάτιο με ιδιωτικό μπάνιο, το οποίο κόστιζε τουλάχιστον το 2010 γύρω στα 220 ευρώ, και με ένα επίδομα που δικαιούνται οι φοιτητές (επίδομα CAF) αφαιρούνταν από το ενοίκιο γύρω στα 90 ευρώ. Δεν είναι δύσκολο να εξασφαλίσει κανείς δωμάτιο αν υποβάλει εμπρόθεσμα την αίτηση και δεν έχω γνωρίσει κάποιον που δεν έγινε δεκτός στην εστία αν και είχε κάνει αίτηση.  Η σύνδεση για το ίντερνετ κοστίζει 10 ευρώ τον μήνα, ενώ απαιτείται και η καταβολή εγγύησης η οποία επιστρέφεται στο τέλος με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό. Το ένα από τα 6 κτήρια έχει δωμάτια ανακαινισμένα μεν αλλά μικρότερα από τα υπόλοιπα. Γενικά τα δωμάτια δεν είναι εξαιρετικά, είναι όμως εξοπλισμένα με τα απαραίτητα και με ένα γερό καθάρισμα και λίγη διακόσμηση μπορούν να γίνουν πολύ συμπαθητικά.

Τις πρώτες μέρες θα χρειαστεί να τρέξετε για να τακτοποιηθείτε στην εστία, να ανοίξετε λογαριασμό στην τράπεζα, να αντιμετωπίσετε την γαλλική γραφειοκρατία..Όπως κάθε αρχή, θα έχει κάποιες δυσκολίες αλλά κι αυτές οι δυσκολίες είναι μέρος της εμπειρίας. Και σε καμία περίπτωση μην απογοητευτείτε αν δυσκολεύεστε με την γλώσσα, σιγά σιγά θα συνηθίσετε..(την 2η μέρα στο Στρας βγήκα από φούρνο και δεν ήμουν σίγουρη για το τι είχα αγοράσει!--> άρα μη ντρέπεστε να λέτε ότι δεν καταλάβατε, μπορεί να σας στοιχίσει το φαγητό!) Ακόμα και οι erasmus μεταξύ σας καλό είναι να μιλάτε γαλλικά, όχι αγγλικά, μετά από κάποιο καιρό θα αποκτήσετε μεγάλη οικειότητα με τη γλώσσα…

Το ότι το erasmus είναι μοναδική εμπειρία, όλοι οι φοιτητές που έχουν πάει θα το  επιβεβαιώσουν. Φροντίστε να την εκμεταλλευτείτε στο έπακρο, να γνωρίσετε καινούριους ανθρώπους, να κάνετε ταξίδια και να ζήσετε όσα περισσότερα μπορείτε, στο τέλος θα διαπιστώσετε ότι οι 6 μήνες δεν είναι αρκετοί!

Ps. Για κάποια μαθήματα έχω σημειώσεις- η ύλη θα έχει κάποιες τροποποιήσεις αλλά ο σκελετός θα είναι ο ίδιος υποθέτω. Μπορώ να τις στείλω στα παιδιά που θα επιλεγούν τελικά.

(για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία μη διστάσετε!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου