13 Μαρτίου 2013

Την Πέμπτη 14 Μαρτίου η εκδήλωση του Νομικού Παλμού με θέμα τη Νομική και Πολιτική διάσταση της ιθαγένειας

Την Πέμπτη 14 Μαρτίου και ώρα 18.00, ο Νομικός Παλμός διοργανώνει εκδήλωση στην αίθουσα Ευρώπη της Νομικής Βιβλιοθήκης, με θέμα:

«Ποιος θεωρείται Έλληνας σήμερα; - Η Νομική και Πολιτική διάσταση της ιθαγένειας»

Αφορμή της εκδήλωσης στάθηκε η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (Ολ. ΣτΕ 460/2013) που κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις περί χορήγησης ελληνικής ιθαγένειας και δυνατότητας συμμετοχής αλλοδαπών στις δημοτικές & περιφερειακές εκλογές του προαναφερθέντος νόμου. Μια απόφαση, που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων λόγω της ερμηνευτικής προσέγγισης του δικαστηρίου ως προς την έννοια του έθνους, όπως αποτυπώνεται στις επιμέρους διατάξεις του Συντάγματος, και του τρόπου προσδιορισμού του ουσιαστικού δεσμού του αλλοδαπού με το ελληνικό έδαφος.

Στόχος της εκδήλωσης δεν είναι απλώς η...


...άσκηση κριτικής επί της επίμαχης απόφασης, αλλά και η επαναπροσέγγιση και ο επανακαθορισμός του πώς πρέπει να αντιλαμβανόμαστε την ιδιότητα του πολίτη τον 21ο αιώνα και τελικώς του τι ιθαγένεια θέλουμε για τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται και ανατρέφονται στο ελληνικό έδαφος.

Πρόεδρος:

Κ. Μενουδάκος, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας

Εισηγητές:

Δ. Χριστόπουλος, αν. καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου,

Κ. Πισπιρίγκος, Σύμβουλος της Επικρατείας,

Α. Σακελλαροπούλου, Σύμβουλος της Επικρατείας,

Π. Κιτρομηλίδης, Καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Για να διαβάσετε ολόκληρη την πρόσκληση των διοργανωτών πατήστε εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου