3 Φεβρουαρίου 2013

Ισπανία - Universidad de Salamanca

Της Κωνσταντίνας Παναγοπούλου-Περέζ (με αγάπη και ενθουσιασμό!)

Η Πόλη:

Φίλε φοιτητή ή φοιτήτρια που διάλεξες την Σαλαμάνκα για Εράσμους... καταρχήν συγχαρητήρια! Έκανες την καλύτερη επιλογή της Ισπανίας χωρίς υπερβολές!

Αρχικά θα σου πω λίγα πράγματα για την πόλη και την ιστορία της! Είναι πολύ όμορφη, έχει ποτάμι που την διαπερνά είναι σε στυλ μεσαιωνικό δηλαδή έχει παααρα πολλά διατηρητέα κτίρια από πολύ παλιά και θα νιώσεις λίγο σαν τον Δον Κιχώτη! Έχει γύρω στους 40.000 κατοίκους, έχει καλή αστική συγκοινωνία αλλά περπατιέται και με τα πόδια ή με ποδήλατο! Η οικονομία της στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό και στο πανεπιστήμιο.

Το Πανεπιστήμιο:

Το πανεπιστήμιο της είναι ένα από τα αρχαιότερα στην Ευρώπη (χτίστηκε κάπου στο 1205) και θεωρείται ένα από τα καλύτερα (αν όχι το καλύτερο) στην εκμάθηση της ισπανικής γλώσσας. Είναι πολύ οργανωμένο και σου λύνει κάθε απορία. ΠΡΟΣΟΧΗ! Όλα τα μαθήματα διδάσκονται στην ισπανική γλώσσα, δεν έχει αγγλόφωνα τμήματα...


... και μάλιστα μέσα στο αμφιθέατρο είσαι μαζί με τους Ισπανούς! Δεν θέλω να σε τρομάξω φίλε μου συμφοιτητή αλλά επειδή είσαι φοιτητής νομικής και σίγουρα σε ενδιαφέρει ο τρόπος προσέγγισης των καθηγητών και ο τρόπος διδασκαλίας, σε προειδοποιώ για τα εξής!

Το τμήμα μας είναι ιδιαιτέρως απαιτητικό, δηλαδή ξέχνα αυτά που ήξερες ως τώρα με την λούφα όλο το εξάμηνο και τελευταία στιγμή διάβασμα ένα μήνα πριν τις εξετάσεις! Έχουν υιοθετήσει ένα πρόγραμμα σπουδών που λέγεται plan bolonia (η σκοπιμότητα του είναι να αναγνωρίζεται το πτυχίο τους σε όλες τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην έχουν πχ δικατσα όπως εμείς) και στα πλαίσια αυτού έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στη διδασκαλία! Έτσι ΟΛΑ τα μαθήματα έχουν practicas υποχρεωτικά σχεδόν κάθε βδομάδα (ή κάθε 2 βδομάδες) όπου η παρουσία και η συμμετοχή είναι υποχρεωτική και μετράει με ποσοστό (συνήθως 40-50%) στην τελική βαθμολογία! Είναι λίγο επιστροφή στο σχολείο αλλά κάνει πολύ καλό στην εξάσκηση της γλώσσας γιατί αναγκάζεσαι να δουλεύεις σοβαρά στα ισπανικά. Αλλά μην τρομάζεις! Συνήθως είναι ασκήσεις του τύπου comentario de texto ή ομαδική εργασία με παρουσίαση στην τάξη (ναι το έκανα και αυτό! Και όχι μόνο εγώ!).
κάτι άλλο πααααρα πολύ σημαντικό! ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ! Ξέρω ότι ήδη έχεις κάνει δήλωση μαθημάτων και νομίζεις ότι όλα θα είναι ωραία και καλά όμως υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξεις! Καταρχήν… με το που πας στο γραφείο Εράσμους του facultad de derecho για να κάνεις matricula σου δίνουν ένα χαρτί με όλα τα μαθήματα που μπορείς να πάρεις και σου λένε να διαλέξεις.. Το θέμα είναι ότι στο facultad de derecho υπάρχουν τρία διαφορετικά πτυχία (νομικής, πολιτικής επιστήμης και εγκληματολογίας) και εσύ μπορείς να διαλέξεις ότι θες από τα 3. ΟΜΩΣ! Η Παπαδοπουλου της γραμματείας μου είπε ότι έπρεπε να διαλέξω μόνο από το τμήμα νομικής γιατί τα άλλα δεν θα μου αναγνωρίζονταν (ή θα μου αναγνωρίζονταν μόνο σαν ελεύθερης).. επίσης στο χαρτί που σου δίνουν δεν συμπεριλαμβάνονται τα επιλογής τους ενώ μπορείς να τα επιλέξεις! Δεν ξέρω γιατί το κάνουν αυτό είναι πολύ μπερδευτικό! Εσύ καλά θα κάνεις να μπεις στο site του Πανεπιστημίου και να ψάξεις τα επιλογής τους γιατί ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙΣ απλά δεν στο λένε! Ίσως ανάμεσα σε αυτά βρεις κάποιο αντίστοιχο με ελληνικό!

Θεωρητικά και οι παρουσίες είναι υποχρεωτικές αλλά μην τρελαίνεσαι εξαρτάται από τον καθηγητή αν θα τις παίρνει ή όχι. Αλλά στις practicas να πηγαίνεις μόνο σε καλό θα σου βγει! Εξετάσεις δεν έχω δώσει ακόμα αλλά όπως σου είπα δεν είναι τόσο αγχωτικές γιατί δεν κρίνεται όοολος ο βαθμός σου ,αλλά μέρος αυτού!  Πάντως από τα 4 μαθήματα που έχω επιλέξει τα 2 είναι προφορικά!

Η διαμονή:
Το πιο σημαντικό από όλα είναι η ΔΙΑΜΟΝΗ. Λοιπόν… αν έχεις κλείσει ήδη εστία, εντάξει καλά έκανες γιατί είναι καλής ποιότητας και καινούργιες εγκαταστάσεις αλλά είσαι κορόιδο όπως και εγώ! Ακόμα κοπανάω το κεφάλι μου στον τοίχο. Όχι λόγω της διαμονής αλλά λόγω των χρημάτων.. .Πληρώνω σχεδόν 500 ευρώ το μήνα συνολικά όταν όλοι οι υπόλοιποι Εράσμους πληρώνουν σε σπίτια 200-300! Το σύστημα έχει ως εξής. Με το που φτάσεις, εσύ που δεν έχεις κλείσει τίποτα και πας στην τύχη του θεού, θα πας να μείνεις σε ένα χόστελ γιατί είναι αρκετά φθηνά! Με την ησυχία τους τις πρώτες μέρες θα ξαμοληθείς στους δρόμους να ψάχνεις αγγελίες. Μην αγχώνεσαι, ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΟΥ! Σε τηλεφωνικούς θαλάμους, σε τοίχους σε παγκάκια κυριολεκτικά ΠΑΝΤΟΥ! Επίσης αν έχεις facebook πήγαινε τώρα κιόλας να γίνεις  μέλος στα εξής γκρουπάκια φοιτητών:"los de derecho en Salamanca. ERASMUS 2012-2013και "erasmus Salamanca 2012-2013". Στο σπίτι δεν μένεις μόνος, νοικιάζεις το υπνοδωμάτιο και στην ουσία έχεις κοινούς χώρους το μπάνιο και την κουζίνα. Ενίοτε τα σπίτια έχουν και 2 μπάνια οπότε καλύτερα για σένα! Συνολικά μένουν 4-5 άτομα σε ένα σπίτι και συνήθως είναι όλοι Εράσμους. Στα παραπάνω γκρουπ γράφουν συνέχεια αγγελίες για ενοικίαση σπιτιών οπότε δεν θα δυσκολευτείς να βρεις! Μέσα σε 5-7 μέρες θα έχεις εγκατασταθεί στο νέο σου σπίτι! Οι τιμές όπως είπα κυμαίνονται στα 200-300 αναλόγως το σπίτι, τα κοινόχρηστα κλπ.

Η Διασκέδαση:
Ως προς την διασκέδαση τι να πω  δεν έχω λόγια! Είναι ΚΑΘΑΡΑ ΦΟΙΤΗΤΟΎΠΟΛΗ, τα μαγαζιά τα νυχτερινά κλείνουν πολύ αργά όπως στην Αθήνα και γενικά δεν υπάρχει περίπτωση να μην περάσεις τέλεια! Οργανώνουν συνέχεια πάρτυ Εράσμους για τα οποία μπορείς να ενημερώνεσαι και από τα γκρουπ που σου είπα! Επίσης οργανώνουν και εκδρομές στην Ισπανία (πχ 3ημερο Βαλένθια, Μαδριτη, Ανδαλουσια) και στην Πορτογαλία (η οποία είναι καταπληκτική και πρέπει να την επισκεφτείς γιατί είναι κυριολεκτικά ΔΙΠΛΑ!).

Δεν μου έρχεται κάτι άλλο στο μυαλό αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά να πεις για την Σαλαμάνκα! Οποιαδήποτε απορία έχεις στείλε μου email (konapapaki@yahoo.com), μην διστάσεις, γιατί ειλικρινά δεν χορταίνω να μιλάω για αυτή την πόλη!

Υ.Σ. Θα είναι το καλύτερο εξάμηνο της φοιτητικής σου ζωής, θα την νιώσεις στο πετσί σου (γιατί στην Αθήνα χάνεσαι λίγο). Έκανες την καλύτερη επιλογή ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ! Να είσαι ανοιχτός/-η σε νέες εμπειρίες και νέους ανθρώπους (αλλά και να μην είσαι θα σε κάνει η Σαλαμάνκα και το Εράσμους), να πηγαίνεις ακάλεστος-η στα πάρτυ, δεν τρέχει τίποτα, να παίρνεις πάντα ένα μπουκάλι όταν πας σε botellon (σε αφήνω να ανακαλύψεις μόνος σου τι είναι αυτό!) και να επισκεφτείς οπωσδήποτε το kandhavia γιατί γίνεται χαμός(αλλά μετά τις 3 γιατί πιο πριν είναι άδειο)! ΑΑΑ! Και τα ποτά είναι ΠΑΜΦΗΝΑ! Φαντάσου 1,5 ευρώ η σαγκρία και η μπύρα και από 4 ευρώ τα κοκτέιλ. Όταν γυρίσεις Ελλάδα θα νιώσεις πολύ social outfit! Να μου φιλήσεις τους φίλους μου τους Ιταλούς που θα κάτσουν χρόνο!

ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου