17 Φεβρουαρίου 2013

Νορβηγία - Πανεπιστήμιο του Bergen

Της Φωτεινής Πάσχου

Η Χώρα:

Η Νορβηγία δεν ανήκει στη Ε.Ε. και έχει δικό της νόμισμα, τις κορώνες Νορβηγίας(ΝΟΚ) όπου 1 ευρώ= περίπου 7,5 κορώνες. Παρ' όλα αυτά, λόγω συμφωνιών που έχει υπογράψει μπορείς να ταξιδέψεις σ' αυτή με την ταυτότητα σου μόνο. Είναι περιττό να σας πω ότι πρόκειται για μια χώρα-πρότυπο όχι μόνο λόγω οργάνωσης αλλά κυρίως λόγω του κράτους πρόνοιας που είναι σαν να έχει προβλέψει τα πάντα. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν πρόσβαση κυριολεκτικά παντού, δίπλα στα πανεπιστήμια υπάρχουν παιδικοί σταθμοί για διευκόλυνση των φοιτητών με μωρά (το αντίστοιχο "το έκανες-να το λουστείς τώρα" της Ελλάδας) και το κράτος δίνει επιδόματα για τα πάντα, ακόμα και...



...για να συγκατοικήσεις με τον φίλο σου. Στις διαβάσεις σταματάνε τα αυτοκίνητα σε σημείο που να περνάς απέναντι από ντροπή γιατί σε περιμένουν και όχι γιατί ήθελες να διασχίσεις το δρόμο. Θα χορτάσετε ψάρι -σολομό κυρίως- και φύση σε υπερβολικό βαθμό -φιόρδ, βόρειο σέλας, τάρανδοι και πολύ χιόνι. Η πτήση Ελλάδα-Bergen είναι 5.30 ώρες αλλά δεν έχει απευθείας οπότε υπολογίστε και αναμονή(στο Άμστερνταμ κυρίως). Για τις τιμές των εισιτηρίων ισχύει και εδώ το "όσο νωρίτερα τόσο φτηνότερα" αλλά σίγουρα δεν βρίσκεις κάτω από 250 ευρώ εύκολα(με επιστροφή συμφέρει πάντα).

Η Πόλη και Οι Άνθρωποι:

Το Bergen είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας με πληθυσμό περίπου 300.000 κατοίκους. Είναι μια πόλη-καρτ ποστάλ, χτισμένη πάνω στο λιμάνι, με κουκλίστικα σπίτια και το πολυφωτογραφισμένο Bryggen, την περιοχή δηλαδή με τα ξύλινα χρωματιστά σπιτάκια της παλιάς ψαραγοράς. Περιτριγυρίζεται από 7 βουνά τα οποία οι Νορβηγοί ανεβοκατεβαίνουν με πάθος μέρα-νύχτα με σκυλιά, γατιά, παιδιά να τρέχουν δίπλα τους και ανεξαρτήτως καιρού. Οι άνθρωποι θα σας φανούν κρύοι και μαζεμένοι στην αρχή αλλά το ξεπερνάνε μόλις τους γνωρίσετε καλύτερα. Είναι εξυπηρετικότατοι και για ό,τι χρειαστείς από δημόσιες υπηρεσίες ή γιατρούς σε βοηθάνε αμέσως. Μιλάνε όλοι άπταιστα Αγγλικά, οπότε θέμα συνεννόησης δεν υπάρχει και Νορβηγικά θα μάθετε μόνο για να σας βρίσκεται ένα πτυχίο, αν θέλετε. Στο σούπερ μάρκετ όλα είναι γραμμένα στα Νορβηγικά μόνο, αλλά θα τα μάθετε γρήγορα(ειδικά μετά από κάνα δύο φορές που θα φτιάξετε τσάι με αρωματικά χώρου και θα κάνετε μπάνιο με σαμπουάν για γάτες με ευαίσθητο τρίχωμα). Το Μπέργκεν έχει ολοκαίνουρια όπερα με πολύ καλό πρόγραμμα, θέατρο, σινεμά, πολλά καφέ και μπαρ και πολύ τουρισμό απ' την άνοιξη και μετά όπου το λιμάνι γεμίζει κρουαζιερόπλοια. Σε απόσταση μίας ώρα με το τρένο φτάνετε στο βουνό Voss, για όσους ενδιαφέρονται για σκι ή για να πιουν το διάσημο νερό τζάμπα(voss τρέχει και απ' τις βρύσες της εστίας λένε οι φήμες). Και σε άλλη μία ώρα φτάνεις στα φιόρδ, στα βουνά με ταράνδους και βόλτες με έλκηθρα. Το Βόρειο Σέλας δεν κατεβαίνει συχνά στο Bergen αλλά αν κατέβει θα το καταλάβετε αμέσως, γιατί και ο ουρανός θα είναι πράσινος και οι τουρίστες θα τρέχουν με πυτζάμες-ρόμπες-κάμερες έξω τηλεφωνώντας σε συγγενείς και φίλους κλαίγοντας.

Διαδικαστικά:

Χρειάζεται άδεια παραμονής, φυσικά, για την οποία θα σας ενημερώσει λεπτομερώς το Πανεπιστήμιο από εκεί πριν πάτε. Να βγάλετε οπωσδήποτε την Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας για να είστε καλυμμένοι, γιατί το Σύστημα Υγείας της Νορβηγίας είναι πανάκριβο. Γενικά ό,τι χαρτί χρειάζεστε θα σας ενημερώνουν από εκεί με mail λεπτομερώς -σκεφτείτε ότι μια εβδομάδα πριν φτάσω μου στείλανε την απόσταση απ' το κέντρο της πόλης μέχρι την εστία με φωτογραφίες απ' το google earth ώστε να ξέρω ποια κτήρια πρέπει να βλέπω γύρω μου για να καταλάβω αν πηγαίνω σωστά...

Το Πανεπιστήμιο του Bergen:


Η Νομική βρίσκεται πάνω σε ένα λοφάκι στο κέντρο της πόλης σε ένα φανταστικό κτήριο που βλέπει όλο το λιμάνι. Έχει πολλούς φοιτητές αλλά όχι όσους η δική μας Σχολή. Μέσα στη σχολή υπάρχει καφέ όπου όλοι μαζεύονται εκεί στα διαλείμματα και μπορείς και να φας κάτι αν και είναι ακριβά φυσικά. Τα μαθήματα διδάσκονται φυσικά στα Αγγλικά και δεν δυσκολεύτηκα καθόλου στις παρακολουθήσεις αλλά ούτε και στο διάβασμα στις εξετάσεις(έχω πάρει το proficiency στο λύκειο και μέχρι να φύγω για Νορβηγία δεν είχα εξασκήσει τα Αγγλικά καθόλου). Οι καθηγητές εξάλλου είναι ευγενικότατοι σε σημείο που αν αργούσαν να έρθουν στο μάθημα μας στέλνανε mail ή μήνυμα στο κινητό ότι θα αργήσουν και μας ξεκαθάρισαν απ' την αρχή ότι θέλουν να τους φωνάζουμε με το μικρό τους όνομα. Εγώ παρακολούθησα Φιλοσοφία του Δικαίου, Ανθρώπινα Δικαιώματα και Κράτος Πρόνοιας και Πνευματική Ιδιοκτησία και έμεινα πολύ ευχαριστημένη σε όλα. Στην Ελλάδα μετά μου αναγνώρισαν το πρώτο κανονικά και τα άλλα δύο ως ελεύθερης επιλογής. Δεν έχουνε το σύστημα διδασκαλίας των μαθημάτων κατά τη διάρκεια του εξαμήνου που έχουμε εμείς, το οποίο σημαίνει ότι σου λένε ότι το τάδε μάθημα θα διδαχτεί σε 15 δίωρα π.χ. και μπορεί αυτά τα 15 δίωρα να είναι μαζεμένα και σε 2 βδομάδες οπότε ξεμπερδεύεις γρήγορα με τις παρακολουθήσεις. Και φυσικά οι παρακολουθήσεις δεν είναι υποχρεωτικές αλλά οι ίδιοι οι καθηγητές σε κάνουν να θες να πας να τους ακούσεις(κυρίως την Πνευματική Ιδιοκτησία - την συστήνω ανεπιφύλακτα). Οι εξετάσεις είναι στο τέλος του εξαμήνου(τέλος Μαΐου περίπου) και είναι γραπτές. Και για να πω την αλήθεια μου αφιέρωσα στο κάθε μάθημα μια βδομάδα διάβασμα πριν δώσω και ήμουνα καλυμμένη. Για τα υπόλοιπα διαδικαστικά της Σχολής σε ενημερώνουν αυτοί πλήρως.

Η Διαμονή:
Fantoft και πάλι Fantoft. Είναι η βασική εστία της πόλης με περίπου 300 Erasmus φοιτητές και πάρτυ απ' το πρωί μέχρι το βράδυ στην κυριολεξία. Βρίσκεται 20 λεπτά έξω απ' την πόλη με το τραμ(βγάζεις μηνιαία κάρτα φυσικά που κοστίζει 50 ευρώ η φοιτητική) και δικτυώνεσαι μέσα σε μια εβδομάδα το πολύ. Από άποψη αισθητικής δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο και ούτε μέσα είναι υπερσύγχρονο αλλά είναι η πιο φτηνή λύση και σε αποζημιώνει με το παραπάνω. Τα κτήρια Α και Β είναι γι' αυτούς που θέλουν και λίγη ηρεμία, το C και D για όσους θέλουν κοινόχρηστες κουζίνες και non stop πάρτυ. Όλα φυσικά έχουν ξεχωριστό μπάνιο και στα πιο ήρεμα και ξεχωριστή κουζίνα. Και φυσικά διαλέγεις αν θες συγκάτοικο ή όχι χωρίς αλλαγή στη χρέωση. Τις αιτήσεις τις κάνετε σε αυτό το site όταν έρθει η ώρα(στείλτε ένα mail στο πανεπιστήμιο αν δεν ξέρετε πότε είναι). Η τιμή είναι 2800 κορώνες=400 ευρώ το μήνα και περιλαμβάνει και ρεύμα και internet μέσα(η υποτροφία από εδώ ήταν 590 μέχρι πέρυσι). Υπάρχουν κι άλλες εστίες που μπορείτε να διαλέξετε αλλά νομίζω ότι το Fantoft είναι η εγγύηση ενός καλού Erasmus. Για σπίτι στο κέντρο θα σας έλεγα να μην το πολυσκέφτεστε γιατί οι τιμές είναι...νορβηγικές!(περίπου 800 ευρώ για συγκατοίκηση με άλλους 3). Αλλά κάντε μια έρευνα.

Ο Καιρός:

Προτείνω ανεπιφύλακτα εαρινό εξάμηνο γιατί αφού θα φάτε ατελείωτη βροχή όλο το χειμώνα θα γνωρίσετε και την πόλη στα καλύτερα της κάπου μετά τον Απρίλιο. Οι θερμοκρασίες το χειμώνα φτάνουν μέχρι τους -15 και πολύ σπάνια πιο κάτω, πράγμα που κάνει την πόλη "ζεστή" για τα δεδομένα της Νορβηγίας. Και όχι, στην πόλη δεν κυκλοφορούν πολικές αρκούδες όπως νόμιζα πριν πάω, ούτε τάρανδοι, ούτε πηγαίνουν στις δουλειές τους με έλκηθρα. Η βροχή είναι πιο μεγάλο πρόβλημα απ' το χιόνι, αφού 1 στις 3 μέρες περίπου βρέχει. Μόλις βγάλει λίγο ήλιο όμως, και ειδικά κατά τον Μάιο περίπου, ξεκινάει η πασαρέλα της πόλης με Νορβηγούς και Νορβηγίδες να ξαπλώνονται στα πάρκα για ώρες(φάτε μάτια ψάρια). Και γενικά ισχύει απόλυτα αυτό που λέει η Νορβηγική παροιμία: "Δεν υπάρχει κακός καιρός, υπάρχει μόνο κακό ντύσιμο".

Περί Μαύρης Μαυρίλας και Κατάθλιψης:

Στο Bergen δεν υπάρχει τόσο έντονο το φαινόμενο 6 μήνες μέρα-6 μήνες νύχτα που υπάρχει στη Βόρεια Νορβηγία. Φυσικά και ξημερώνει και σκοτεινιάζει νωρίς το χειμώνα αλλά όχι σε τραγικά σημεία. Μια τυπική χειμωνιάτικη μέρα ξημερώνει στις 9 και νυχτώνει στις 3 το μεσημέρι περίπου. Απ' την άνοιξη και μετά δε, θα χορτάσετε φως-σε σημείο που να χρειάζεστε μάσκα ύπνου για το βράδυ αφού απόλυτο σκοτάδι δεν θα υπάρχει. Αξίζει φυσικά να επισκεφτείτε τα πιο βόρεια μέρη για να δείτε το απόλυτο μέρα-νύχτα φαινόμενο και το Βόρειο Σέλας και τον Ήλιο του Μεσονυχτίου. Όσων αφορά τα περί κατάθλιψης με τόσα πάρτυ και με το ντελίριο που επικρατεί δεν υπάρχει καν χρόνος να σκεφτείς οπότε σε καμία περίπτωση δεν  θα σας βρει κάτι τέτοιο. Η κατάθλιψη σας περιμένει εγγυημένα μόλις γυρίσετε.

Περί Ακρίβειας:

Η πόλη είναι πανάκριβη και παρ' όλο που η υποτροφία μου ήταν 600 ευρώ, χρειαζόμουν τουλάχιστον άλλα 250-300 το μήνα με ζωή τελείως φοιτητική. Ενδεικτικά το εισιτήριο του λεωφορείου είναι 4 ευρώ, το εισιτήριο του σινεμά 20 ευρώ και ένα γάλα στο super market 3,5 ευρώ. Το πιο ακριβό, όμως, είναι το αλκοόλ λόγω φορολογίας -και αλκοολισμού(το οποίο μάλιστα πωλείται μόνο σε δημόσιες κάβες και συγκεκριμένες ώρες και μέρες) και είναι περίπου για ένα μπουκάλι vodka απ' την κάβα 70 ευρώ και για ένα ποτήρι ποτό σε bar 20 ευρώ. Θα αναγκαστείτε να λατρέψετε τη μπύρα δηλαδή, που είναι η πιο "φτηνή" λύση-περίπου 6-7 ευρώ στο μπαρ και 3-4 στο super market(το μόνο αλκοολούχο που πωλείται και σε super market)..Στο super market φεύγουν τα πιο πολλά λεφτά, αλλά μέσα σε ένα μήνα θα έχετε μάθει όλα τα μέρη για ποτό-ψώνια-φαγητό που είναι πιο προσιτά. Θα μάθετε και να φτιάχνετε δικιά σας μπύρα στην εστία μάλιστα -αμφιβόλου ποιότητος αλλά σίγουρου αποτελέσματος- που θα σας σώσει από πολλά λεφτά. Και γενικά οδοντιάτρους, κομμωτήρια κ.τ.λ. καλό είναι να τα κάνετε πριν φύγετε(το κούρεμα μόνο είναι 90 ευρώ περίπου). Και φυσικά μην ξεχνάτε ότι θα είστε με άλλους Ερασμίτες που κι αυτοί λεφτά δεν θα έχουν επίσης, οπότε όλοι μαζί θα βρίσκετε πάντα φτηνές λύσεις.

Τα Τσιγάρα, τα Ποτά και τα Ξενύχτια:

Η Νορβηγία, κυρίως λόγω του προβλήματος αλκοολισμού που έχει, είναι αρκετά αυστηρή με τη νυχτερινή ζωή. Τα μπαρ κλείνουν στις 2 και τα κλαμπ στις 3, ο έλεγχος στην πόρτα είναι λες και μπαίνεις στην Πρεσβεία(τσεκάρουν πάντα ταυτότητες και την Ελληνική συχνά δεν την δεχόντουσαν επειδή είναι γραμμένη με το χέρι -οπότε διαβατήριο μαζί σας) και σου κάνουν και έναν μικρό διάλογο πριν μπεις για να δουν αν είσαι μεθυσμένος. Τις καθημερινές δεν έχει και τόση κίνηση αλλά τα Σαββατοκύριακα γίνεται χαμός παντού. Λόγω ακρίβειας, επίσης, οι Νορβηγοί κάνουν τα λεγόμενα preparty όπου πίνεις σε σπίτια πριν βγεις ώστε να πιεις μόνο ένα ποτό όταν βγεις, και φυσικά ακολουθούν τα afterparty πάντα επειδή τα μαγαζιά κλείνουν νωρίς, που για τους ερασμίτες γίνονται κυρίως στην εστία. Τα κορυφαία πάντως πάρτυ γίνονται στις κοινόχρηστες κουζίνες της εστίας(κάθε βράδυ απαραίτητα) και μέσα στο club(ο θεός να το κάνει) της εστίας κάθε Παρασκευή -θα με θυμηθείτε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι από πάρτυ θα χορτάσετε σε σημείο που δεν θα βρίσκετε λόγο πια να βγείτε στην Αθήνα μόλις γυρίσετε για κανένα χρόνο. Μπορεί και δύο.

Ελπίζω να σας βοήθησα! Mόνο που δεν έκλαιγα όσο το έγραφα και θυμόμουν λεπτομέρειες και σκηνικά..
Να πάτε και να γυρίσετε άλλοι άνθρωποι!
(για περισσότερα fotini_lida@hotmail.com)


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Της Δανάης Συκαρά
Όταν ακούει κανείς Νορβηγία του έρχεται κατευθείαν στο μυαλό κρύο, πολύ κρύο, fjords, αλκοόλ και «ψυχρά» άτομα.. Ευτυχώς για όσους διαλέξουν το πανεπιστήμιο του Bergen, το μόνο που δε θα γνωρίσουν είναι κρύους ανθρώπους…

Η πόλη και το κλίμα

Πριν αρχίσετε να διαβάζετε παρακάτω, νομίζω θα ήταν καλό να αναζητήσετε στο Google εικόνες του Bergen. Θα παρατηρήσετε ότι είναι μια μικρή πόλη ( η δεύτερη μεγαλύτερη στη Νορβηγία μετά το Όσλο) γεμάτη με μικρά, χρωματιστά σπιτάκια και στενούς δρόμους για να ανακαλύψετε. Βρίσκεται δίπλα στη Βόρεια Θάλασσα, λιμάνι λοιπόν και ενώ δεν είναι γνωστή σε εμάς, είναι πολύ γνωστή στους βόρειους. Αρχικά, η παλιά πόλη, το Bryggen, αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η πόλη χαρακτηρίζεται ως επτάλοφη, εξαιτίας των 7 βουνών που την περιτριγυρίζουν και όπως είναι φυσικό οι πεζοπορίες και οι ορειβασίες είναι συχνή άσκηση για τους Νορβηγούς. Άρα και για εσάς!! Αρχίστε από το πιο χαμηλό βουνό, το Floyen και ανεβείτε σ’ όσο πιο πολλά μπορείτε. Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλοι φοιτητές που θα θέλουν να πάνε εκεί και η θέα είναι απλώς υπέροχη! Συνιστώ να πάτε στη δύση του ηλίου. Θα αξίζει η κούραση!
Επιπλέον, παντού βρίσκονται λίμνες, οι οποίες ενδείκνυνται για τρέξιμο, περπάτημα, πικνίκ, βόλτα ακόμα και κολύμπι! Το Bergen είναι γνωστό για τα fjords και οργανώνονται συνέχεια ταξίδια για να τα δείτε. Απλά αναζητήστε το γραφείο που οργανώνει τις κρουαζιέρες στο κέντρο της πόλης. Ένα άλλο αξιοθέατο θεωρείται η “fish market”, η οποία είναι ανοιχτή τους καλοκαιρινούς μήνες μέχρι και το Σεπτέμβρη και μετά είναι εσωτερική! Εκεί μπορείτε να δοκιμάσετε πολλά περίεργα φαγητά, ακόμα και φάλαινα ( όσο περίεργο, αηδιαστικό ή αντιφιλοζωικό σας ακούγεται!). Πάντως ακόμα και μια απλή βόλτα στην πόλη θα σας ενθουσιάσει ειδικά αν έχει καλή ημέρα! Οι Νορβηγοί όταν δουν ήλιο προτιμούν να κάνουν πικνίκ και να λιάζονται στα πάρκα, στα βουνά κτλ. Φυσικά, αφού είναι παραθαλάσσια πόλη προσπαθήστε να κάνετε ιστιοπλοΐα ( υπάρχει σύλλογος για τους φοιτητές) όσο έχει καλό καιρό ενώ το χειμώνα πηγαίνετε για σκι σε ένα από τα χιονοδρομικά κέντρα εκεί κοντά! Γενικά πάντως ό, τι δεν έχετε κάνει στην Ελλάδα κάντε το γιατί όλοι είναι πολύ αθλητικοί τύποι και θα επηρεαστείτε θετικά!
Εγώ ήμουν εκεί το χειμερινό εξάμηνο του 2013, μέχρι πριν από λίγο καιρό δηλαδή και μπορώ να παραδεχτώ ότι δεν έκανε τόσο κρύο όσο φανταζόμουν! Τα ρούχα που θεωρώ απαραίτητα είναι ένα χοντρό μπουφάν, ισοθερμικά και το κυριότερο: αδιάβροχο ( το όποιο αξίζει να αγοράσετε από εκεί) και ομπρέλες, πολλές ομπρέλες καθώς ο αέρας τις σπάει συνεχώς! Ενδεικτικά να σας πω ότι το Bergen είναι πιο βροχερή πόλη από το Seattle!
Όσο για το σκοτάδι που πέφτει τους χειμερινούς μήνες, αυτά που λένε είναι κατά μια βάση αλήθεια. Την πρώτη φορά που συνειδητοποιεί κανείς ότι είναι 4 μ.μ. και έξω μοιάζει σαν 9 μ.μ. θα σοκαριστεί. Ίσως να σας πιάσει και μια υπνηλία πιο εύκολα από ότι συνήθως, αλλά ούτε λόγος για κατάθλιψη! Θα έχετε τόσα πράγματα να κάνετε που δε θα προλαβαίνετε να ξεκουραστείτε.

Οι άνθρωποι

 Ό, τι έχετε ακούσει για τους ανθρώπους των Βόρειων λαών, ξεχάστε το! Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή μπορούν να σας φανούν ψυχροί, καθώς δε μιλάνε με τόση ευκολία σ’ αγνώστους. Αν όμως τους μιλήσετε, θα σας πιάσουν κουβέντα, θα ενδιαφερθούν για εσάς και θα σας κάνουν να γελάσετε! Όπως χαρακτηριστικά μας έλεγαν: « Αν γίνεις φίλος με Νορβηγό, έχεις αποκτήσει ένα φίλο για μια ζωή!» Τα βράδια βέβαια μεταλλάσσονται! Εξαιτίας του αλκοόλ, μιλάνε συνέχεια, χορεύουν, γίνονται εντελώς άλλοι άνθρωποι.. Μη σας τρομάζει βέβαια αυτό γιατί φασαρίες γίνονται αλλά δεν θα μπλεχτείτε αν δεν το επιδιώξετε! Τέλος, είναι πολύ εξυπηρετικοί και στις υπηρεσίες τους αλλά και στο δρόμο. Μη διστάσετε ούτε στιγμή να ρωτήσετε οποιονδήποτε για οδηγίες. Μιλάνε άπταιστα αγγλικά και είναι ικανοί να ενεργοποιήσουν το GPS στο κινητό τους για να σας δείξουν ακριβώς το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσετε και μπορεί να βγουν ακόμα και από το δρόμο τους για να σας πάνε μέχρι ένα σημείο ώστε να μην μπερδευτείτε.

Οικονομικά

Μέχρι και φέτος, η Νορβηγία λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσό υποτροφίας ( 657 ευρώ το μήνα). Οπότε από αυτό και μόνο καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ ακριβή χώρα. Στην αρχή μπορεί να σας πιάσει ένα άγχος γιατί θα χαλάτε πολλά λεφτά αλλά στη συνέχεια θα μάθετε να τα διαχειρίζεστε σωστά. Άλλος ένας λόγος άγχους είναι το νόμισμα τους: κορώνα! Δεν καταλαβαίνετε πόσο εύκολα φεύγουν τα λεφτά όταν δε συνειδητοποιείς πόσα είναι! Ενημερωτικά, 1 ευρώ ισοδυναμεί με 8 κορώνες. Τα βασικά σας έξοδα θα είναι φυσικά το ενοίκιο. Εδώ υπάρχει μια διαφοροποίηση ανάλογα με το πού θα μείνετε. Προσωπική μου άποψη: επιλέξτε να μείνετε σε εστία και μην αναζητείστε προσωπικό διαμέρισμα, δεν αξίζει τον κόπο. Ποια όμως εστία; Εφόσον θα πηγαίνετε στο UIB, διαλέξτε το Fantoft!! Το 90% των Ερασμιτών εκεί μένει! Το ενοίκιο είναι γύρω στα 380 ευρώ και μπορείτε να διαλέξετε τι δωμάτιο θα έχετε: δωμάτιο με δική σας κουζίνα και μπάνιο, δωμάτιο με κουζίνα και μπάνιο που μοιράζεστε με άλλον ένα και δωμάτιο με ιδιωτικό μπάνιο και κουζίνα που μοιράζεστε με άλλους 7. Το τι θα επιλέξετε εξαρτάται από το τι ακριβώς θέλετε… Με δική σας κουζίνα θα πρέπει να αγοράσετε όλα τα σκεύη (πιρούνια, κατσαρόλες, πιάτα κ.α.) και δε γνωρίζετε εύκολα άλλα άτομα. Η κουζίνα με άλλον ένα επίσης δεν έχει καθόλου κουζινικά σκεύη ενώ η κοινόχρηστη κουζίνα έχει τα πάντα, ακόμα και φούρνο, απλά ρισκάρετε να έχετε γείτονα που δεν καθαρίζει! Εγώ είχα ατομικό μπάνιο και κοινόχρηστη κουζίνα και δεν το μετανιώνω καθόλου! Ήταν χώρος συγκέντρωσης για τους φίλους μου, έβλεπα τους γείτονες, δεν έτρωγα μόνη μου και εκεί γίνονταν τα καλύτερα pre-party και τα δείπνα! Άλλο μηνιαίο έξοδο είναι η μηνιαία κάρτα, 50 ευρώ παρακαλώ, η οποία όμως δεν ισχύει για τα βραδινά δρομολόγια της Παρασκευής και του Σαββάτου, οπού θα πρέπει να βγάλετε εισιτήριο 8(!) ευρώ. Η κάρτα είναι απαραίτητη για να πηγαίνετε στο κέντρο όπου είναι όλα τα μαγαζιά και φυσικά και η σχολή. Το supermarket είναι και αυτό ακριβό αλλά θα βρείτε τα φτηνά υλικά! Για φαγητό έξω ούτε λόγος! Ακόμα και τα hamburger πάνω από 10 ευρώ κοστίζουν!

Το Πανεπιστήμιο

Η σχολή της Νομικής βρίσκεται πάνω σε ένα λόφο με θέα το λιμάνι! Είναι λίγο ανηφορικός ο δρόμος βέβαια αλλά θα το συνηθίσετε μετά από κάποια στιγμή… Το κτήριο είναι καινούριο με πολλούς ορόφους, βιβλιοθήκη, αίθουσες υπολογιστών και τραπεζαρία με τζάμι για να βλέπετε το λιμάνι! Το μεσημεριανό εκεί ή απλά ο καφές θα σας ξεκουράσει από τα μαθήματα… Υπάρχει ακόμα και φούρνος μικροκυμάτων για να ζεσταίνετε το φαγητό που έχετε φέρει από το σπίτι. Τα μαθήματα δεν είναι τόσο απαιτητικά και το θεωρώ γενικά εύκολο να τα περάσετε. Δε θα χρειαστεί να επιλέξετε πολλά γιατί το καθένα έχει αρκετά credits οπότε πολύς ελεύθερος χρόνος! Εγώ είχα επιλέξει 4 και πάλι δεν ήμουν συνέχεια σχολή. Επειδή οι καθηγητές μπορεί να έρχονται ακόμα και από άλλες ηπείρους π.χ. Αμερική ή Αυστραλία κάποιο μάθημα μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μια εβδομάδα. Εργασίες μπορεί να σας αναθέσουν αλλά δεν είναι απαιτητικές, 3-4 σελίδες. Τα μαθήματα γίνονται στα αγγλικά με PowerPoints και μην τα φοβηθείτε! Πιο εύκολα από ότι περιμένετε και πολύ ενδιαφέροντα!

Βραδινή ζωή

Έχετε ακούσει ότι κανείς δε βγαίνει; Δεύτερο μεγάλο ψέμα! Οι Νορβηγοί βγαίνουν κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο. Για καφέ δεν πάνε τόσο πολύ αλλά τα bar και τα club γεμίζουν! Η τυπική σας βραδιά θα αρχίζει φυσικά με ένα… pre-party. Αυτό σημαίνει ότι θα μαζεύεστε κάπου (συνήθως σε μια κουζίνα), ο καθένας με το δικό του ποτό και θα πίνετε. Προσοχή! Τα ποτά στην Νορβηγία είναι πανάκριβα, ακόμα και για τους Νορβηγούς οπότε φροντίστε να πιείτε όσο θέλετε πριν πάτε στο μαγαζί. Όχι πολύ όμως γιατί οι securities, που θα ελέγχουν τις ταυτότητες σας, δε θα σας αφήσουν να μπείτε μέσα αν είστε μεθυσμένοι! Πάντα να παίρνετε ποτά μαζί σας γιατί πιστέψτε με δε θα σας δώσει κανείς άλλος, εκτός αν έχουν μεθύσει ή αν είναι φίλοι σας Ερασμίτες! Λοιπόν, συνήθως χρειάζεται να πληρώσετε είσοδο αλλά υπάρχουν μαγαζιά που οι φοιτητές δεν πληρώνουν. Το δυσάρεστο είναι ότι τα μαγαζιά κλείνουν στις 3, ασυνήθιστο για εμάς τους Έλληνες. Και εκεί όμως υπάρχει λύση: after-party! Μαζεύεστε δηλαδή πάλι σε ένα σπίτι, ή στη συγκεκριμένη περίπτωση σε μια κουζίνα, και συνεχίζετε το ποτό! Ναι όπως καταλάβατε το ποτό θα ρέει άφθονο! Βέβαια, το τι θα πίνετε είναι ένα άλλο θέμα. Το πιο φτηνό είναι η μπύρα, που αγοράζετε από supermarket αλλά μέχρι συγκεκριμένες ώρες, την οποία όμως κάποια στιγμή θα βαρεθείτε και δε θα είναι και από τις καλύτερες, όπως θα επισημαίνουν συχνά πυκνά οι Γερμανοί! Η επόμενη φθηνή λύση είναι τα λεγόμενα homemade wines ή homemade beers… Βέβαια, όπως μου επισήμαναν οι φίλοι μου όταν ήρθαν για επίσκεψη, δεν έχουν και την καλύτερη γεύση ή μυρωδιά… :P Αν σκέφτεστε ότι δεν πειράζει και πως θα αγοράζετε αλκοόλ, ξανασκεφτείτε το! Οτιδήποτε άλλο πέρα από μπύρα αγοράζεται από συγκεκριμένο μαγαζί, αν είστε πάνω από 20 ετών και αν έχετε να διαθέσετε περίπου 50 ευρώ για βότκα! Μη σας αγχώνει βέβαια αυτό και σας δίνω το λόγο μου: ποτέ δε θα μείνετε χωρίς αλκοόλ! Απλά πείτε στους φίλους σας, που θα σας επισκεφτούν να σας εφοδιάσουν με τα απαραίτητα. Α, να μη ξεχάσω! Τα βράδια της Παρασκευής να τα περνάτε στο klubb Fantoft, το club της εστίας! Οι καλύτερες αναμνήσεις δημιουργούνται εκεί!! Να το θυμάστε!

Για το τέλος

Περάστε καλά! Κάνετε όσους πιο πολλούς φίλους μπορείτε, μη μείνετε κλεισμένοι στο καβούκι σας και όχι παρέα μόνο με Έλληνες! Κάνετε φίλους από όσες χώρες μπορείτε και ανταλλάξτε απόψεις για τα πιο χαζά έως τα πιο σημαντικά πράγματα! Πιστέψτε με, το γεγονός ότι είστε από την Ελλάδα σας δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για σοβαρές συζητήσεις: ο πολιτισμός, η ιστορία μας και η σημερινή κατάσταση της χώρας μας! Να είστε έτοιμοι να εξηγήστε τι περνάει η χώρα καθώς θέλουν να μάθουν πώς βιώνουμε την κατάσταση. Όποια χώρα πάντως και να διαλέξετε, θα περάστε υπέροχα! Οι μήνες του Erasmus θα είναι οι καλύτεροι που περάσατε ποτέ!
Ελπίζω διαβάζοντας το, να σας έκανα να θέλετε να περάστε την εμπειρία του Erasmus στο Bergen! Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να μου στείλετε e-mail στο danaesyk@gmail.com.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Του Θάνου Σαρλά

Στο παρακάτω κείμενο θα πραγματοποιηθεί μια σύντομη παρουσίαση της ακαδημαϊκής ζωής και του φοιτητικού τρόπου ζωής στην Νορβηγία και στην πόλη του Bergen. Τα παρακάτω αποτελούν συμπεράσματα προσωπικών εμπειριών, μένει να επιλέξετε το πανεπιστήμιο αυτό και να διαπιστώσετε την όποια αλήθεια των γραφομένων μου.

Πανεπιστήμιο-ακαδημαϊκή ζωή

Το πανεπιστήμιο του Bergen, παρουσιάζει ιδιαίτερη οργάνωση και προσφέρει αρκετές παροχές. Τα μαθήματα ποικίλουν και αφορούν διάφορους τομείς του δικαίου, ενώ δεν απουσιάζουν τα μαθήματα που επικεντρώνουν σε ιστορικά πολιτισμικά στοιχεία, για όσους/ες θέλουν να ξεφύγουν από τα αυστηρώς νομικά. Η μορφή του μαθήματος βασίζεται σε παρουσιάσεις των καθηγητών οι οποίες είναι διαθέσιμες διαδικτυακά, συνεπώς η παρακολούθηση κρίνεται ως εποικοδομητική αν και όχι υποχρεωτική. Είναι συνήθης η πραγματοποίηση κάποιων ειδικών διαλέξεων από καθηγητές πέραν του πανεπιστημίου ή δικαστές σε νορβηγικά και διεθνή δικαστήρια στο πλαίσιο των μαθημάτων. Η εξέταση από το χειμερινό εξάμηνο του 2015 πραγματοποιείται ηλεκτρονικά σε υπολογιστές. Η διδακτέα ύλη περιλαμβάνει άρθρα και αποσπάσματα από διάφορα εγχειρίδια γεγονός που προωθεί την ακαδημαϊκή έρευνα. Οι εργασίες πού ανατίθενται είναι ενδιαφέρουσες και άκρως επιβοηθητικές. Σε κάθε περίπτωση το πανεπιστήμιο παρέχει όλα τα εφόδια για την υλοποίηση τους. Η βιβλιοθήκη όπως και το διαδικτυακό αρχείο είναι πλήρως ενημερωμένη και επαρκής. Οι πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις είναι πολύ καλές, και σε ένα από τα καλύτερα σημεία της πόλης. Οι καθηγητές είναι προσιτοί και βοηθούν σε όλους τους τομείς. Η προβίβαση είναι εύκολη σχετικά στις εξετάσεις, η επιτυχία βαθμού πιο δύσκολη. Επίσης η γραμματειακή υποστήριξη είναι εξαιρετική. Είναι πάντα διαθέσιμοι ακόμα και για τις πιο αφελείς απορίες και φροντίζουν να ενημερώνουν εγκαίρως για τα πάντα. Πραγματοποιείται στην αρχή κάθε εξαμήνου από το UIB μια εβδομάδα εισαγωγικών σεμιναρίων σχετικά με την ζωή στην πόλη, το πανεπιστήμιο, ακόμα και σε ζητήματα ψυχολογικά από την αλλαγή περιβάλλοντος, της οποίας η παρακολούθηση επιεικώς κρίνεται απαραίτητη. Εν συντομία όσο και αν ψάξω κάτι αρνητικό για το πανεπιστήμιο δύσκολα θα βρω.

Χώρα-τρόπος ζωής

Εδώ τώρα ίσως θέλει βιβλίο και όχι ένα απλό αρθράκι μιας και η χώρα αυτή είναι το άκρως αντίθετο της Ελλάδας από κάθε άποψη. Ζήτημα πρώτο αποτελεί ο καιρός καθώς πρόκειται για συνθήκες θερμοκρασιακά ιδιαίτερα χαμηλές. Το Bergen επιπροσθέτως έχει την ιδιομορφία των έντονων βροχοπτώσεων και των δυνατών ανέμων, καθώς και της ελαφρώς υψηλότερης θερμοκρασίας σε σχέση με τον νορβηγικό μέσο όρο. Ωστόσο σταδιακά προσαρμόζεται κανείς στον καιρό ενώ όποιο εξάμηνο αν διαλέξει κάποιος/α θα έχει την δυνατότητα να απολαύσει καλό καιρό με όλα τα προνόμια που αυτό συνεπάγεται.
Όσον αφορά τους ανθρώπους, οι Νορβηγοί σαν λαός είναι αρκετά κλειστός, ντροπαλός και χαμηλών τόνων. Είναι πάντως ευγενικότατοι εξυπηρετικοί αλλά δύσκολα αναπτύσσεις διαπροσωπική σχέση και κοινωνική επαφή χωρίς κάποια ‘’αφορμή’’. Αν όμως δημιουργηθεί μια σχέση είναι με δεδομένα μέσου όρου ευχάριστοι, ήσυχοι και ευγενικοί άνθρωποι. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις που πίνουν. Η νορβηγική κουλτούρα όσον αφορά το αλκοόλ και τη χρήση του είναι ιδιάζουσα.Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα μπορούσε να ειπωθεί ότι τα χαρακτηριστικά και ο τρόπος συμπεριφοράς των ανθρώπων είναι απωθητικά.
Η πόλη του Bergen, είναι φτιαγμένη στην είσοδο των φιόρδ, αποτελεί λιμάνι και τη 2η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Πρόκειται για μια πολύ όμορφη πόλη, όπως χαρακτηρίζεται και από τους ίδιους, με ιδιάζουσα σκανδιναβική αρχιτεκτονική, περιποιημένη, καθαρή και ιδιαίτερα οργανωμένη. Το σχετικά μικρό της μέγεθος και η κοντινή απόσταση μεταξύ των περισσότερων σημείων της την καθιστούν ιδανική από αυτή την άποψη για φοιτητές. Στοιχεία γεωφυσικής και πολιτισμικής ομορφιάς βρίσκονται και μέσα στην ίδια την πόλη, όπως τα βουνά που την περιτριγυρίζουν, το Bryggen (μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς από την UNESCO), το παλάτι του βασιλιά κτλπ. Όσον αφορά την διασκέδαση, οι επιλογές δεν είναι άπειρες, ωστόσο ιδιαίτερα σε εναλλακτικά είδη νυχτερινής διασκέδασης η πόλη μπορεί να προσφέρει επιλογές. Μοναδικό ίσως μειονέκτημα της πόλης του Bergen, αποτελεί η υπερβολική ησυχία που επικρατεί κάποιες φορές λόγω του νορβηγικού τρόπου ζωής και του σχετικά μικρού πληθυσμού, δίχως ωστόσο αυτό να μειώνει τίποτα από την ομορφιά αυτής της πανέμορφης πόλης.
Ήρθε η ώρα να επισημανθούν δύο βασικά στοιχεία όσον αφορά την καθημερινή ζωή. Όσον αφορά μέσα μεταφοράς, στέγαση και κοινωνικές παροχές δεν υπάρχει η παραμικρή δυσκολία για τίποτα καθώς κυριαρχεί το οργανωτικό στοιχείο. Με links σας παραπέμπω στα αντίστοιχα θέματα. Ένα θέμα σοβαρό συνιστά, η ανεύρεση και κατανάλωση αλκοόλ. Το "πάω στο περίπτερο να πάρω κάτι να πιω" δεν υφίσταται στην Νορβηγία. Η υψηλή φορολογία και το υψηλό ποσοστό αλκοολισμού έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή νόμων αυστηρών. Η κατάποση αλκοόλ δημοσίως απαγορεύεται, highspirits είναι διαθέσιμα μόνο σε ειδικά καταστήματα, και για την αγορά αλκοόλ υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο. Παρ' ολα αυτά, όλοι βρίσκουν τρόπους να συνηθίζουν αυτά τα μέτρα και με λίγο οικονομική αλληλεγγύη με τις παρέες σας εκεί θα βρείτε τρόπο να μεθάτε με την ησυχία σας. Το μοναδικό σοβαρό μειονέκτημα αυτής της χώρας είναι η ακρίβεια. Τα πάντα στη Νορβηγία είναι ακριβά, σε ποσοστό τουλάχιστον 30% άνω σε σχέση με την Ελλάδα. Επομένως απαιτείται κάποιος προγραμματισμός στα έξοδα σας σχεδόν για τα πάντα. Και σε αυτό το τομέα όμως με τη πάροδο του χρόνου θα ανακαλύψετε προσφορές, τα σωστά καταστήματα και τρόπους να μην στερείστε κάτι απλά να χρειάζεται ψάξιμο για να επιβιώσετε οικονομικά. Σε κάθε περίπτωση, ένας σχετικός προγραμματισμός είναι απαραίτητος.
Βασικό πλεονέκτημα αυτής της χώρας και σοβαρή αιτία να ζήσετε κάποιο διάστημα στη Νορβηγία αποτελεί η γεωφυσική ομορφιά της. Προσωπικά αν είχα να διαλέξω δεν θα ξόδευα ούτε κορώνα (το νορβηγικό νόμισμα) για πάρτι, ποτά κτλ, άλλα για ταξίδια τα πάντα. Η λέξη ασύλληπτη είναι μετριοπαθής σε σχέση με την φυσική ομορφιά της χώρας. Φιορδ, βουνά, ποτάμια, λίμνες ξανά βουνά, βόρειο σέλας κτλ δεν περιγράφονται με λόγια. Μένει να πάτε και να τα ανακαλύψετε μόνοι σας. Άγρια και άκρως ερωτεύσιμη η Νορβηγία, η εξερεύνηση της πρέπει να είναι βασική σας προτεραιότητα. 

Χρήσιμα links 

http://www.sib.no/no
http://www.uib.no/
https://www.skyss.no/
https://internationalstudentblog.b.uib.no/

Αντί επιλόγου

Η Νορβηγία σαν χώρα, από τον καιρό μέχρι τις εναλλαγές του ηλιακού φωτός, και από την μορφή των δρόμων μέχρι την τοποθέτηση των προϊόντων στο σουπερ μάρκετ, διαφέρει από κάτι συνηθισμένο. Δεν είναι για όλους. Το βαρύ κλίμα και ο τρόπος ζωής ίσως κατά την άφιξη σας, σας κάνουν να μετανιώσετε. Είναι παροδικό. Η πάροδος του χρόνου θα σας εξοικειώσει με την χώρα και τη πόλη σε βαθμό που θα λυπάστε ειλικρινά όταν αποχωρήσετε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι την ώρα που θα αφήνετε πίσω σας τη Νορβηγία η επιθυμία της επιστροφής θα είναι βέβαιη όπως και το γεγονός ότι θα φεύγετε από εκεί γεμάτοι. Μην φοβηθείτε κρύο, σκοτάδι κτλ. Αξίζει 100%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου