12 Φεβρουαρίου 2012

Το Πανεπιστήμιο της της Utrecht

Του Κωνσταντίνου Καπόπουλου
Η Πόλη
Η Utrecht βρίσκεται 20κάτι λεπτά με το τρένο από το Άμστερνταμ (14 ευρώ πήγαινε και έλα). Είναι μικρή και πανέμορφη, με πολλούς φοιτητές και, ως εκ τούτου, πολλή ζωή και ενέργεια. Bar-άκια, συναυλίες και χαμός. Ετοιμαστείτε να γίνεται ένα με το ποδήλατο σας.

Το Πανεπιστήμιο
Η Νομική Σχολή βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και όχι στο campus όπως οι υπόλοιπες σχολές. Το εξάμηνο χωρίζεται σε 2 περιόδους. Το χειμερινό εξάμηνο χωριζόταν ως εξής: μέσα Σεπτεμβρίου - αρχές Νοέμβρη και Νοέμβρη - τέλη Γενάρη. Σε κάθε περίοδο επιλέγεις...
...2 μαθήματα, τα παρακολουθείς 2 και κάτι μήνες και εξετάζεσαι. Το σύστημα τους χαρακτηρίζεται από πολύ λίγες ώρες παρακολούθησης (2- 4 ώρες), αλλά αρκετή δουλεία στο σπίτι (εργασίες, παρουσιάσεις κτλ). Δεν είναι και το πιο χαλαρό, αλλά δεν είναι και κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Για τους χαλαρούς της νομικής: απλά διαλέξτε 1 από τις 2 περιόδους, παρακολουθείστε περάστε τα μαθήματα σας και την άλλη παρτάρετε, ταξιδεψτε, πειραματιστείτε κτλ κτλ. Αναφέρω τελευταίο ότι το κόστος των βιβλίων μου φάνηκε αρκετά υψηλό (σίγουρα 100ευρώ ανα περίοδο) και δυστυχώς ήταν απαραίτητα. Για τις αναγνωρίσεις ισχύει ό,τι και σε κάθε πανεπιστήμιο. Εγώ προσωπικά τα αναγνώρισα ως ελεύθερης επιλογής.

Η Διαμονή
Όταν γίνει η εγγραφή σας στην Ουτρέχτη θα σας στείλει το απο εκει πανεπιστήμιο μια λίστα με εστίες (370-500ευρώ το μήνα, οι κοινόχρηστοι χώροι ποικίλουν). Εδώ προσοχή! Αν θέλετε εστία να προσέξετε να κλείσετε αυτές που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης (επαναλαμβάνω η Νομική είναι η μόνη που βρίσκεται μέσα στη πόλη) και όχι αυτές που είναι στο campus (δυστυχώς είναι λίγες). Η απόσταση από το campus δεν είναι κάτι τραγικό (20 λεπτά με το ποδήλατο) και έχει πάρα πολύ κόσμο που μένει εκεί. Το αναφέρω απλά γιατί εγώ προσωπικά απεχθάνομαι το αποστειρωμένο περιβάλλον των campus. Ψάχνουμε στο κέντρο λοιπόν. Να γίνουμε local. Και για κανένα, μα κανένα λόγο δεν κλείνουμε εστία στο Zeist!
Εγώ δεν έκλεισα εστία και πήγα να βρω σπίτι μόνος μου. Το καλύτερο site, στο οποίο θα βαρεθείτε να στέλνετε requests και να μην σας απαντάνε, είναι το kamernet.nl. Γενικά ειναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεις σπίτι αρχές Σεπτεμβρίου. Γίνεται ο κακός χαμός και θέλει υπομονή και ψυχραιμία. Αν είστε τυχεροί, θα βρείτε μέσα από το kamernet πριν καν φτάσετε στην Ουτρέχτη και θα μείνετε σε μια τέλεια σοφίτα με 450ευρώ. Εγώ βρήκα αφού πήγα εκεί κάτι αρκετά μέτριο με 370ε. Τα ενοικία να έχετε στο μυαλό σας θα είναι σίγουρα πάνω απο 400ε, εκτός κι αν βρείτε κάποια τρελή ευκαιρία. Καταλήγω ότι μπορεί και να αξίζουν οι εστίες.

Το Κόστος Ζώης
Πιο φθηνά από Ελλάδα, τόσο το supermarket όσο και τα bar.

1 σχόλιο:

  1. Γενικά στις εξετάσεις είχες πρόβλημα ή ήταν κομπλέ με τους ερασμίτες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή